Insändare: Kommunens tystnadskultur – mig tystar ni inte

Foto: Lars Eriksson

Politik2019-12-12 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Vad har hänt sedan 2016? Som det nu ser ut ingenting. Återigen får man ställa sig till den besvikna gruppen skattebetalare.

I skrivande stund får jag veta att en anställd på kommunen har tillrättavisats av sin chef, om att inte uttrycka sig olämpligt om sin arbetsplats. Och vad är egentligen olämpligt? Konstruktiv kritik kan i vissas ögon alltid vara olämplig, och då förstärks tysthetskulturen i kommunen. Kritik som företagare, kommunanställda och medborgare vill lyfta för att skapa en bättre kommun.

Nu skriver jag detta utifrån en konversation jag hade med Lorents Burman 2016. Jag frågade vad kommunen kommer att göra åt den rädsla för repressalier som företagare och medborgare kan känna när de kritiserar kommunens tjänstemän och chefer. Lorents svar var att det fanns utbildningsplaner på chefs- och politikernivå. Och som jag tolkade det, för att undvika att Skellefteå blir den tysta kommunen där konstruktiv kritik uteblir.

Den 27 februari 2019 kom min frågeställning upp på kommunalfullmäktige. Vid podiet stod Lorents Burman och bedyrade att det var något man tagit tag i och att det inte fick förekomma i den kommunala organisationen.

Nu när Facebookgruppen ”Håll käften och lyd” har bildats funderar man på vad som har hänt under dessa tre år. Vad har gått fel? Har kommunen haft någon utbildningen för att ändra attityden med tysthetskulturer? Eller var det bara en plan som skulle bidra till att tysta mig och andra.

Om utbildningen har gjorts var den inte gratis. Och vad blev resultatet? Resultatet blev Facebookgruppen ”Håll käften och lyd” som nu har 1 020 medlemmar. En sak kan jag lova – jag kommer inte att bli tyst.

Lennart Gustavsson, Tuvan