Finansministern vill höja kapitalskatterna, trots att detta slår mot företagande och jobbskapande. För ägarledda företag är den så kallade entreprenörsskatten avgörande. Sedan 2005 har entreprenörsskatten stegvis förbättrats – faktiskt oavsett färg på regeringen. Eftersom reformerna bygger på en koppling mellan företagets totala lönesumma och ägares möjlighet att ta ut kapitalbeskattad utdelning är incitamenten tydliga.
Ökad möjlighet till utdelning gör det också attraktivare att investera i ägarledda företag, något som historiskt sett varit ett problemområde. Utdelningarna har stadigt ökat och med dem skatteintäkterna, från någon miljard kronor före reformerna till i dag cirka 20 miljarder kronor om året. En utveckling som alla borde glädjas åt och som det i stort funnits en politisk samsyn kring.
Tyvärr hotas denna positiva utveckling. Finansminister Magdalena Andersson sa i en TT-intervju att ”reglerna har blivit orimliga och måste förändras” och samma budskap upprepade hon i Ekots lördagsintervju. För Magdalenas Andersson verkar ägarledda företag bara handla om enmanskonsulter, men sådana företag har knappast några stora lönesummor vilket entreprenörsskatten bygger på.
Som delägare måste jag dessutom själv ta ut en hög lön för att kunna ta utdelning. Man måste också komma ihåg att sparade utrymmen för utdelning inte är detsamma som utdelning, många företagare kommer aldrig att ha möjlighet att ta ut stora belopp då kassan och vinsten inte tillåter det.
I januariöverenskommelsen utlovas förenklingar i entreprenörsskatten, medan finansministern argumenterar för försämringar. Detta är oroande. Reglerna om entreprenörsskatten berör alla de 440 000 personer som tillsammans driver 320 000 företag där i förlängningen 1,4 miljoner svenskar jobbar.
Finansministern borde se företagen för vad de är – basen för tillväxt och jobbskapande. Gärna förenklingar av entreprenörsskatten, men inga försämringar. Vi behöver fler och växande ägarledda företag som skapar jobb i Sverige. I slutändan ska vi glädjas åt att skatten som företaget, företagaren och de anställda betalar in till vår gemensamma välfärd.
Erik Fahlgren, Skellefteå