Det nya bostadsområdet på Västra Erikslid kan få 300–400 nya lägenheter. Området byggs på en gammal soptipp, men det väntas inte leda till några större problem. Nästa detaljplan som kommunen vill få till stånd är en utökning av ett industriområde intill gamla Burträskvägen.
Båda detaljplanerna innehåller soptippar, där kommunen vill bygga industrihus och bostäder. Kommunen beskriver att båda soptipparna alstrar gas. En av gaserna är metangas, vilken har 25 gånger större klimatpåverkan än koldioxid.
Är kommunens planer kloka ur miljösynpunkt? Nej, inte om man läser vad myndigheter och känd forskning beskriver. Det är förenat med många risker att bebygga nedlagda soptippar. I Sverige har Statens geotekniska institut avrått från att bygga på nedlagda deponier om inte organiskt material först grävs bort.
Att man bygger förhindrar en framtida sanering av deponin. Äldre nedlagda deponier bör identifieras, inventeras och åtgärdas. Så frågan kvarstår: Är kommunens nya byggplaner en klok och miljösmart satsning? Eller har man lagt ut skattepengar som har slösats bort när andra myndigheter kan komma att stoppa kommunens planer?
Lennart Gustavsson, Tuvan