I Skellefteå kommunfullmäktige och i riksdagen lägger olika partiers folkvalda fram förslag som antas eller förkastas av församlingsmajoriteten. Men tänk dig om det krävdes riksdagsmajoritet bakom varje motion, redan innan förslagen ställdes inför riksdagen ...
EU-parlamentet är enbart ett rådgivande och godkännande parlament. Parlamentet har ingen förslagsrätt eller några beslutande rättigheter likt svensk riksdag. Europaparlamentet kan bara godkänna eller vägra att godkänna beslut från rådet. För att en lag ska gå igenom måste EU-parlamentet och rådet vara överens om att släppa igenom lagförslaget. Vägrar parlamentet att godkänna något rådet vill släppa igenom blir det förlikning mellan parterna.
I EU har enbart det icke folkvalda EU-kommissionen förslagsrätt. EU-kommissionärerna är förbjuden ta hänsyn till sin egen nations intressen, de ska är istället tvingade att företräda EU:s olika grundlagar.
Så tyvärr, valet av ledamöter till EU-parlamentet är inte på något sätt likt riksdagsvalet. De ledamöter som väljs bidrar enbart till en låtsasdemokrati som är formellt nödvändig för EU:s existens.
Bengt Josefsson, Skellefteå