Hur ställer sig Skellefteå kommun till den nya straffskatten på plastkassar? Jag brukar använda plastkassarna för hushållsavfall och lägga hela kassen i tunnan. Eftersom jag inte kommer att betala fem till sju kronor för en plastkasse, hur gör jag då? Kan jag tömma innehållet direkt i tunnan och återanvända min kasse? Går inte mina sopor till värmeverket och gör nytta?
Man kan undra om plastkassarna är det stora problemet se bara i livsmedelsbutikernas charkdisk – allt är plastat. Man borde kunna samla all plast i en plastkasse och lämna in den och få pant. Då skulle plasten återvinnas istället för att slängas. Jag får köpa fryspåsar på rulle och ta med till butiken när jag ska köpa frukt och grönt, men då minskar inte användningen av plast.
Eftersom det blev ett stort hål i statskassan med elcykelbidraget så måste staten hitta en ny skatt för att täcka den förlusten, en plastskatt som inte heller kommer att minska utsläppen. Nu ska vi använda papperspåsar, men hur många sådan ska vi tillverka för att rädda miljön? Sedan inför pappersskatt och sedan ...
Kristin Fredriksson, Lövånger
Svar direkt
Skatt på plastpåsar är ett beslut i riksdagen och är en del i arbetet mot att minska användningen av plast. Det gäller att hitta andra lösningar där exempelvis papper och trä kan vara alternativa val. Papperspåsen kan därför vara ett alternativ till plastpåsen för att slänga ditt brännbara restavfall.
Beslutet i riksdagen ändrar däremot inte hur och vad du kan lämna i ditt gröna avfallskärl. Det vill säga, du får inte tömma innehållet direkt i gröna kärlet. Ditt restavfall ska vara väl emballerat innan det slängs i kärlet. Orsaken till detta krav på emballering är för att avfallet inte ska spridas eller så att skada, arbetsproblem och andra besvär inte uppkommer.
Det som har lämnats i det gröna kärlet lastas om på Degermyrans återvinningscentral och transporteras till Dåva kraftvärmeverk där det återvinns till värme och energi.
Agneta Lantto Forsgren Verksamhetschef avfall, Skellefteå kommun