Skellefteå kommun bygger en stor återvinningscentral, Degermyran, med alla möjliga typer av återvinning, nära ett köpcenter samt nära bostadsområdena Morö Backe och Boviken. Det första man undrar över är vilken typ av riskanalys som föregått vid uppbyggandet av denna anläggning inklusive alla utbyggnader.
Till exempelvis, varför finns det inte sprinklersystem eller bevattning som Kågesågen använder sig av eller fasta vattenposter i området? Att det kan förekomma självantändning måste väl vara en självklar risk vid en återvinningsstation.
Förebyggande åtgärder verkar inte finnas med i kommuns planering. Något vi nyligen har fått bevisat när kritiska reservdelar inte fanns i beredskap vid senaste problemet med avloppsvatten som rann ut i Skellefteälven.
Användare av Degermyran
Svar direkt
Skellefteå kommun har höga ambitioner beträffande miljöarbete och hållbarhet. Det kräver att konsumtion och återvinning integreras så väl som möjligt. Närhet och korta avstånd är av stor betydelse för att nå god funktion och begränsa transportarbetet. Återvinningscentralen i Skellefteå på Degermyran är därför lokaliserad nära staden, men med tydliga definierade skydds- och säkerhetszoner mot andra verksamheter.
Branden på Degermyran, liksom den brand som uppstod i ett ställverk i en pumpstation på södra sidan älven, har i övrigt kommenterats i ett tidigare insändarsvar.
Lars Hedqvist, planeringschef kommunledningskontoret, Skellefteå kommun