Enligt ny statistik ifrån Nationella trygghetsundersökningen så ökar hot och förföljelse på nätet. Men vad är det för mekanismer hos människor som gör att en del tar sig friheten att spä ut sitt hat mot sina medmänniskor på internet? De flesta människor känner inget som helst behov av att forcera ut sina negativa tankar och känslor, däremot så finns det en minoritet av människor som av någon anledning tar sig denna friheter.
Om än vi människor emellan har olika åsikter, så betyder det inte nödvändigtvis att vi måste formulera dem. I de flesta fall så handlar det säkerligen enbart om okvädningsord och yttringar som en del människor far illa av. Medan en del näthat faktiskt kan leda till fängelse, till följd av trakasserier och förtal. Då återstår följande fråga: Är det verkligen värt att försöka förstöra någon annan människas liv och sitt eget på samma gång?
Nej, försök istället acceptera att vi alla är olika och att det är helt okej. Under mitt liv så har jag lärt mig att det inte är särskilt meningsfullt att till exempel sitta framför tv:n och vara arg på specifika individer. Det tjänar ingenting till. Istället så kan man byta kanal och ägna energin till någon eller någonting som får en att må bra. Näthat är nämligen ett fenomen som enbart kan leda in på en enda väg, vägen mot ytterligare meningslös irritation över obetydliga saker och ökad psykisk ohälsa.
I slutändan så handlar det faktiskt om vilken slags människa man vill vara. En sund välmående människa eller bitter, arg och ensam människa. Ingen tvingar nämligen någon att skriva näthat, utan det är ett val man gör på egen hand.
Christoffer Lindvall, Skelleftehamn