Det har blivit en tillbakagång för välfärden i Sverige. Pensionsåldern höjs, Arbetsförmedlingens kontor stängs i inlandet, sjukreglerna är fortsatt hårda, vården är ofta i ekonomiskt svårt läge och kommunerna sägs vara i kris.
När människor blir nekade sjukpenning/sjukersättning, även när de är sjuka, blir de som bekant inkomstlösa och då kommer försörjningen ofta att flyttas över på kommunernas försörjningsstöd. Detta borde kunna undvikas om en annan politik anbefalldes till Försäkringskassan.
I dag sägs det vara hart när omöjligt att få en deltidssjukskrivning under en längre rehabiliteringstid. Det är liksom antingen eller som föreskrivs. Du ska kunna ta de arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Men jobben som sjuka och slitna människor ska kunna ta är tuffare i dag än för 20 år sedan. Arbetsmarknaden av i dag vill inte ha arbetskraft som riskerar att bli sjuka då och då. Kanske skulle de här människorna orka om det fanns möjlighet till halv eller en fjärdedels sjukskrivning.
Olov Wikström, Skellefteå