Insändare: Flytta doktorn – inte patienterna

Foto: Lars Eriksson (arkivbild)

Politik2020-02-29 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Än en gång har jag åkt från Skellefteå till Umeå för ett läkarbesök med min dotter. 28 mil i bil, en resa som tar tid och kostar pengar för både mig och Region Västerbotten. Läkarbesöket tog tio minuter och syftet var mest ”att få träffas” då dottern nu gått över i vuxenvärlden. Liknande resor har vi gjort minst en gång per år – i 18 år.

Jag har många gånger undrat varför inte specialisterna i Umeå istället kan åka till Skellefteå och här ta emot de patienter som finns i den här delen av regionen. Det borde rimligen inte vara svårt att boka in patienter under en heldag, som alla har behov av att träffa samma typ av specialist för årsuppföljningar och liknande. Det bör bli en ekonomisk vinst för Region Västerbotten och framför allt en vinst för patienterna som sparar både mil och tid.

Vid flera tillfällen har jag efterfrågat detta och svaret blir alltid detsamma: det borde vara möjligt. Inget verkar dock hända i frågan. Varför? Önskar ett svar från någon ansvarig i frågan och en bra motivering till varför organisationen verkar sakna flexibilitet i det här fallet.

Elenor

Svar direkt

Vi är medvetna om att det blir så här ibland och har full förståelse för att det från en patients eller närståendes perspektiv känns orimligt. Inom ramen av det omställningsarbete som just nu pågår mot det som kallas God och nära vård – det vill säga att vi ska ge den vård patienterna behöver närmare och minst lika bra – tittar vi på exakt denna typ av onödigheter och ser över vad vi kan göra åt det.

Det finns nog många lösningar – ett, och kanske det enklaste och bästa för alla, är att använda digital teknik och ha mötet via datorn, surfplattan eller mobilen. Ett annat är, precis som du beskriver, att ibland samla ihop en viss typ av patienter och flytta på doktorn eller vårdpersonalen. Detta kräver att vi jobbar över våra organisatoriska gränser och inrättar vården mer utifrån patienternas behov än utifrån vår organisation och det är en utmaning.

Att vi har våra specialiserade enheter, där man är väldigt duktig på en viss typ av sjukdomar och behandlingar, är också en viktig del i den komplexa vården. Den specialistkunskapen måste vi också slå vakt om i vår omställning så vi inte försämrar den medicinska kvaliteten.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten