På Skellefteambulansen arbetar ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor med att bemanna tre ambulanser dygnet runt samt ytterligare en ambulans dagtid. Vi bemannar även Sambulansen, måndag till fredag, vilken transporterar ett stort antal ambulanspatienter mellan Skellefteå och Umeå.
Vi har en arbetstidsmodell som vi är nöjda med. Vi har låga sjukskrivningstal, en väldigt låg omsättning av personal och är en attraktiv arbetsplats.Trots ökad arbetsbelastning och schemaförändringar så ger alla sitt yttersta för att utveckla och få verksamheten att gå runt, årets alla dagar. Vår arbetstidsmodell ger oss möjlighet att täcka frånvaro vilket gör att vi aldrig behöver ställa ambulanser på grund av personalbrist.
Nu hotas plötsligt patientsäkerheten i Skellefteå då resurser ska flyttas till Umeås upptagningsområde. På ambulansen i Umeå kämpar kollegorna med underdimensionerade resurser vilket nu istället hotar att slå sönder Skellefteås verksamhet.
Den nya planen är att en av ambulanserna från Skellefteå ska under kvällar och nätter placeras vid Robertsfors hälsocentral. På natten har ambulansen visserligen lägre belastning, men statistiken visar att med den förändringen kommer betydligt fler patienter totalt sett att drabbas av ökad väntetid på ambulans. Det riskerar även att innebära nödvändiga schemaförändringar som i slutändan blir dyrare än de besparingar man vill göra.
Ambulanssjukvården i Västerbotten blöder pengar. Det beror dels på icke budgeterade förändringar, men kanske framförallt på Umeås underdimensionerade personalstyrka. Ställda ambulanser och övertidsuttag är vardag. Genom att flytta en ambulans från Skellefteå så hoppas man i bästa fall kunna minska effekten av detta, men på Skellefteås bekostnad.
Dessa förändringar kommer i osäkra tider för en redan hårt belastad sjukvård som går mot en sommar där vi riskerar indragna semestrar. 2006 gjordes ett försök att ta bort den tredje bilen på natten, ett försök som fick avbrytas då det visade sig innebära en fördubbling av tiden då Skellefteå stod helt utan ambulans. Sedan dess har antalet utryckningar ökat med 30 procent.
I Skellefteå står vi inför en explosionsartad befolkningsökning, samtidigt som vi demografiskt har en åldrande befolkning och är mitt i en coronapandemi. Vi vädjar till Region Västerbotten att fundera på om detta verkligen är en effektiv besparingsåtgärd samt om detta försök till förändring åtminstone kan vänta till efter sommaren.
Fredrik Sjöström, Kristoffer Thylin och Mikael Strömberg, Skellefteå