Jag tycker att diskussionen om löner, försäkringsersättningar och pensioner i Sverige oftast har en felaktig utgångspunkt. I debatten hörs allt för ofta rena nonsensargument som att ”det måste löna sig att arbeta”, men ingen tar hänsyn till vad det faktiskt kostar för en person att leva i Sverige.
Jag vill hävda att den som har en nettoinkomst på 20 000 kronor per månad egentligen tjänar mer än dubbelt så mycket än den som får 15 000kronor i plånboken.
Samma förhållande gäller mellan den som har en nettoinkomst på 30 000 kronor per månad och den som har 20 000 kronor netto i månaden. Den förstnämnde har mer än dubbelt så mycket pengar att valfritt spara eller spendera.
Inkomstkurvan är mycket brantare i verkligheten än på papperet.
Varför är det så? Jo, det kostar nämligen lika mycket för alla att leva i Sverige. Det är nästan bara städernas bostadspriser och eventuella studielån som skiljer oss från varandra i frågan om levnadsomkostnader.
Alla övriga utgifter så som mat, kläder, läkarbesök, transport, el, medier, medicin med mera är exakt lika för alla.
Så därför så måste vi i alla inkomstdiskussioner alltid först ta hänsyn till och räkna bort den faktiska levnadskostnaden.
Att som singelhushåll leva ett liv utan extravaganser kostar cirka 10 000 - 12 000 kronor per månad i Sverige idag. Då spelar det ingen roll om du arbetar deltid i hemtjänsten, är pensionär, kör lastbil eller är högsta verkställande chef på Swedbank.
Alla andra utgifter utöver den fasta levnadskostnaden är valfria. Därför blir inkomstgapet så mycket större i verkligheten än på papperet och det är den, alltså den fria delen av löner och ersättningar, eller eventuell frånvaro av frihet, som vi ska diskutera.
Ulf L