Vilka konsekvenser får neddragningar av varmvattenbaden?

Insändare. Föreningar i Arvidsjaur ifrågasätter landstingets neddragningar och kräver svar på en lång rad frågor.

Foto: Mats Andersson/TT.

Foto: Mats Andersson/TT.

Foto: Foto: Mats Andersson/TT.

Not Found2016-06-18 16:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till ledamöterna i landstingsfullmäktige inför fullmäktigemötet den 21 juni och 22 juni 2016.

Pensionärsföreningarna ( SPRF, PRO, SKPF, SPF) och Föreningen HjärtLung i Arvidsjaur organiserade öppet möte på Medborgarhuset i Arvidsjaur den 5 april, med rubriken Information om landstingets-och kommunens verksamhet i NUTID och FRAMTID i Arvidsjaur kommun.

Mötet besöktes av ca 105-110 personer. Närvarande på mötet gav undertecknade mandat att utforma öppna frågor till landstinget utifrån vad som avhandlats under kvällen. Frågor som är mycket betydelsefulla och berör hälso- och sjukvård, samt rehabilitering och som berör befolkningen i Arvidsjaur kommun.

Här presenteras fyra områden och varje område inleds med rubrik och kort information. Därefter presenterar vi vad vi kräver i anslutning till varje område.

1.Svårigheter att rekrytera läkare till Hälsocentralen i Arvidsjaur. Sned belastning på Hälsocentralens budget i.o.m stafettläkare och därmed minus budget redan vid årets början.

Hur marknadsför man Norrbotten och Lappland ( Norrbottenslän) vid rekrytering av läkare till Hälsocentraler?

Åker man till universitet där läkarutbildningar finns och marknadsför Norrbotten och Lappland ( Norrbottenslän) med syftet att rekrytera läkare till Hälsocentraler i glesbygden?

Vi kräver:

a. Övergripande rekryteringspool av läkare till samtliga Hälsocentraler i länet.

b. Kostnaderna för samtliga läkare i Norrbotten skall belasta landstinget centralt.

2.Svårigheter att ta emot AT- och ST läkare då det ej finns ordinarie läkare på Hälsocentralen i Arvidsjaur.

AT- och ST tiden är ett fantastiskt tillfälle och möjlighet att introducera hela Hälsocentralen och kommunen för AT- och ST läkare och därmed möjlighet att rekrytera framtida personal.

Vi kräver:

a. Dags att börja utveckla handledning av AT- och ST läkare på distans och med distansteknik.

b. Konsultverksamhet utvecklas från sjukhusen till Hälsocentraler och därmed kommer läkaren till patienten, istället för tvärtom. AT- och ST läkaren får träffa specialist på Hälsocentralen som även kan fungera som handledare.

c. Samtliga läkare som handlett AT- och ST läkaren konfererar med varandra och med AT- och ST läkaren via modern teknik.

3.Samarbetsfråga kommun-landsting.

Medlemmar som hör till pensionärsföreningar och Föreningen HjärtLung i Arvidsjaur känner otrygghet då de inte får information om exempelvis varmvattenbassängens vara eller icke vara i Arvidsjaur.

Våra medlemmar känner otrygghet att inte få möjlighet att i hemkommunen få omsorg och omvårdnad vid palliativ vård i livets slut, eftersom landstinget drar ner på vårdplatser på Hälsocentralen. Tryggheten är mycket viktigt för att uppehålla hälsa psykiskt, socialt och fysiskt.

Landstingets- och kommunens verksamheter behövs eftersom det finns människor i Arvidsjaur kommun. Finns inte människor behövs ej kommun och landsting. FÖR VEM ÄR LANDSTING och KOMMUN?

Våra medlemmar i Moskosel och Arvidsjaur upplever arbetsamt att behöva åka till Arvidsjaur vid provtagning då distriktssköterskemottagningarna är indragna i Moskosel, Glommersträsk och Slagnäs.

Vad kostar resorna tur och retur för provtagning från Glommersträsk till Hälsocentralen i Arvidsjaur? Vad kostar resorna tur och retur för provtagning från Moskosel till Hälsocentralen i Arvidsjaur?

Hur påverkas miljön?

Hur ser konsekvensanalysen ut som vi antar är gjord innan distriktssköterske-mottagningarna tömdes i Moskosel och Glommersträsk?

Distriktssköterskemottagningarna i Moskosel och Glommersträsk stängdes innan byborna informerades. NÄR FÖREKOM DIALOGEN?

Vi kräver:

a. Att innan tänkta förändringar och innan beslut tages, skall dialog ske mellan kommun och landstinget.

b. Att landstinget ska ha information till medborgare vid tänkta förändringar

c. Att dialog ska föras med medborgare efter informationen.

d. Att medborgare får information före beslut.

e. Att Rådet för funktionshindrade och pensionärer är remissinstans såväl på länsnivå som kommunalnivå.

4.Varmvattenbassängen Hälsocentralen Arvidsjaur inklusive varmvattenbassängerna övriga Hälsocentraler i länet.

Vad kostar det samhället om personer ej kan arbeta för att de ej kan träna i varmvattenbassängen? I Arvidsjaur tränar 20-30 personer/dag i varmvattenbassängen. Personer med hjärt-lungbesvär( KOL, stroke, hjärtsvikt, kärlkramp) orkar ej promenera, gå stavgång, delta i golvgymnastik etc. Däremot orkar personerna träna i varmvattenbassäng, eftersom i vatten blir man mjukare i musklerna och lättare att röra kroppsdelarna.

Rehabilitering i varmvattenbassäng är skonsam för personer som genomgått knäoperation, personer med funktionsnedsättningar efter olycka, personer med ledgångsreumatism etc.

Personerna klarar på egen hand träningen i varmvattenbassängen, med enbart tillsyn .

Vi kräver:

a. Att man tittar samhällsekonomiskt över tänkta neddragningar av varmvattenbassänger i Norrbottens län.

b. Att riskanalys ska göras– vad kostar det samhället om varmvatten-bassängerna läggs ner.

c. Att varmvattenbassängerna ska vara kvar av samhällsekonomiska skäl.

d. Att landstinget ska ta ansvar för varmvattenbassängerna och rehabiliteringen eftersom det skrivs FAR ( fysisk aktivitet på recept) av läkare och fysioterapeuter.

Vi presenterar ett exempel ur verkligheten:

En person är arbetsför till 100% eftersom personen kan träna i varmvattenbassäng. Om personen inte kan träna i varmvattenbassäng klarar personen att arbeta 50 % och blir sjukskriven 50 %.

Vad blir det för ekonomiska konsekvenser?

-Kommun-och landsting går miste om skatteintäkter.

-Sjukskrivningen är en kostnad.

-Personen upplever sämre livskvalitet.

Vi kräver attandstingsfullmäktige behandlar de fyra områden som vi presenterat och kommer med skriftliga svar till Föreningen Hjärtlung i Arvidsjaur

PRO, Mats Åman, PRO, Berndt Karlsson, SPRF, Lisbeth Olsson, SPRF, Eva Brandén, SKPF Majlis Widman, SKPF Gun Samuelsson, SPF Rolf Björklun, SPF Leif Gustavsson, Föreningen Hjärtlung, Hjördis Eklund, Föreningen Hjärtlung, Ingrid Gardfjäll l

undefined
Foto: Mats Andersson/TT.