En kortare version av insändaren har publicerats i Norran, pappersupplagan.
Efter 18 år lägger ungdomskören Espri ner. Kören har sedan starten letts av Martin Eriksson. Espri har bestått av gymnasieungdomar från Skellefteås gymnasieskolor som varit intresserade av att sjunga i kör med musik från spridda repertoarområden på hög nivå.
Många är de ungdomar som fått en musikalisk fostran och konstnärlig utveckling i denna kör.
Detta är något de tagit med sig när de sökt vidare till olika körer i Sverige. Espri har satt Norrland och Skellefteå på Sverigekartan. De har gjort många resor utomlands, deltagit i både festivaler och tävlingar, och ofta hamnat på hedrande pallplatser. Kören har nätverkat med andra körer i riket. Bland annat valde Sveriges Ungdomskör att förlägga ett internat i Skellefteå januari-16. Där hade Espri ett fruktbart samarbete med en av Sveriges absoluta toppkörer och det mynnade ut i en gemensam julkonsert i Skellefteå Landskyrka. Kören har regelbundet gett årliga jul och vårkonserter och varit en självklar del i Skellefteås kulturliv.
Anledningen till att Martin Eriksson väljer att avsluta sitt arbete med kören är främst att det är oerhört svårt att driva en kör på denna nivå utan huvudman. Kören har sedan länge funnits i gymnasial regi. Man kunde läsa den som lokal kurs men även som individuellt val. Problemet nu är att studenterna tvingas välja bort kören som val till förmån för exempelvis matematik eller naturkunskap. På så sätt manövreras en verksamhet ut p g a taktiska val under sin gymnasietid. I andra kommuner med liknande problematik, t ex Örebro, gör man dock ett medvetet val som beslutsfattare och låter elever göra ett så kallat överutlägg för att rädda verksamheten inom gymnasieskolan.
Det är med sorg man bevittnar hur möjligheter att välja och fördjupa sig i olika konstformer krymper för barn/ungdom i Skellefteå Kommun. Vi har kunnat följa debatten om hur Dansväxthuset där dansare på hög nivå inte kan fortsätta utvecklas fullt ut för att kommunen inte tycker den är relevant nog för att få ekonomiskt stöd.
Vi ser det som en viktig angelägenhet att ungdomar i Skellefteå erbjuds möjligheter att få utvecklas sin konstnärliga nivå.
Hur ser politikerna på framtiden utifrån dessa synpunkter? Vilka kulturella/konstnärliga möjligheter kommer att finnas för ungdomar? Vad vill ni satsa på? Är det bara ett kulturhus, eller ska det finnas plats för ungdomskultur, som t.ex. dans och körsång i kommunens kultursatsningar?
Tom Hedman,fd projektledare Dansväxthuset
Philip Cohen, fd ordförande Espri