Vi kan fortfarande rädda Bottenviken

Not Found2015-11-21 20:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gränsen är nådd för vilken miljöpåverkan på Bottenviken vi kan acceptera. Mängder av svenska myndigheter, kommuner, organisationer och privatpersoner har använt Finlands samråd enligt Esbo-konventionen för att ge viktiga synpunkter. Men Finland tar ingen som helst hänsyn till de svenska synpunkterna.

Gränslös är kärnkraftens miljöpåverkan. Inga gränser i världen kan stoppa spriding i luft och vatten av lågradioaktiva, dagliga utsläpp eller katastrofala, radioaktiva utsläpp vid en olycka som den i Fukushima.

Gränslös är luften vi andas och vattnet i havet. Det finns ingen gräns mellan svenskt och finskt vatten i Bottenviken. Vattnet är gemensamt för Finland och Sverige. Länderna har ett gemensamt ansvar för Bottenvikens vatten, kust och skärgård.

Var går gränsen för Sveriges ansvar för miljön? När börjar svenska myndig- heter och kommuner agera för att skydda medborgare och miljö? Bottenviken är ett grunt innanhav med låg vattenomsättning och ett mycket speciellt, sårbart ekosystem.

Byggandet av ett kärnkraftverk vid Bottenviken kommer att medföra muddring, transporter och kylvattenutsläpp som tveklöst påverkar livsmiljön i området negativt.

Ryska statliga Rosatom kommer att ha total kontroll över kärnkraftverket.

Rosatom är största ägaren i Fennovoima. Rosatom ger fördelaktiga lån, står för teknik, reaktor, entreprenörer och upparbetat specialbränsle. Kärnkraftverket är för Ryssland en viktig satsning för att komma in på europeiska marknaden.

Men var går gränsen mellan kärnkraft och kärnvapen? Avfallet kan användas till kärnvapen. Rosatom ansvarar för Rysslands kärnvapen.

Nyligen tog finska regeringen ett oroande beslut. Man godkände som första land i världen byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle på halvön Olkiluoto vid Östersjön.

Allt talar mot kärnkraften då förnybar energi växer fram med full kraft runt om i världen. Kärnkraften är inte förnybar och ingen lösning på den globala klimatkrisen. Kärnkraften är aldrig säker, en oförutsedd olycka, krig eller sabotage kan få katastrofala följder

Det finns en stark opinion i Sverige mot kärnkraftverket i Pyhäjoki. I dags- läget har elva kommuner längst Norrlandskusten sagt nej till planerna.

Det är: Övertorneå, Överkalix, Kalix, Boden, Piteå, Skellefteå, Robertsfors, Härnösand, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik. Flera kommuner väntas komma efter. Tio- tusentals människor har skrivit sina namn i namninsamlingar. Mängder av organisationer och privatpersoner har vädjat till Finlands regering och riksdag att inte bygga kärnkraftverket.

Vi kan fortfarande stoppa kärnkraftverket invid Bottenvikens strand. Även om exploateringen på Hanhikivi med muddring mm pågår för fullt så saknas många viktiga beslut, som bl a bygglov, byggnadstillstånd enligt kärnenergilagen.

Detta trots omfattande kritik mot samma KBS-metod i Sverige där en rättsprocess pågår om slutförvar i Östhammars kommun. Kopparkapslarna i vilka man ska stoppa avfallet i 400 m ner i berggrunden måste hålla i 100 000 år.

Kritiken gäller bl a att kopparkapslarna kan riskera att korrodera inom de närmsta tusen åren.

Lena Lagerstam, nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Morjärv