Det Magnus Uggla sjunger i Björn Afzelius och Mikael Wiehes låt, Vem kan man lita på? stämmer bra på nyhetsrapporteringen
Vi hör om att hästkött från Rumänien Mexiko och Brasilien blir till hamburgare och används till lasagne i Frankrike. Mellanhanden tjänade fyra miljoner euro på två år.
Färgad fläskfilé blir till oxfilé. Ja, listan kan göras lång
I Sverige bygger mycket på att man ska göra saker med ett gott samvete. Det är självklart att man betalar skatt och andra avgifter, som till exempel tv-licens. Man för journal på fodergivorna till djuren. Lastbilschaufförer har körjournal på körtid/vilotid.
Allt detta görs för att myndigheter ska kunna spåra felaktigheter bakåt i tiden, som till exempel vid salmonellautbrott.
Hur fungerar detta i andra länder? Där kan man kanske muta en polis för att slippa böter.
ICA, COOP och Axfood, som äger Willys och Hemköp, köper in varor som är kontrollerade och certifierade.
Kan man lita på ett certifikat som kommer från ett land där någon med ena handen sätter en kråka på ett papper och med andra handen tar emot en bunt sedlar?
Är det att vi exporterar utsläppen till länder med lägre miljökrav, som till exempel i Sydamerikamerika, där i Sverige förbjudna bekämpningsmedel används och arbetarna har slavliknande förhållanden.
Senaste 40 åren har Amazonas regnskog avverkats med en yta stor som halva Sverige för att ge plats för betesmark.
Enligt Per Jensen på DN-debatt har vi världens bästa djurskydd i lantbruket.
Som jag ser det så har vi anställda en bra arbetsmiljö jämfört med många andra lantarbetare världen över
Lars Larsson, Södra Åbyn, Burträsk