Varför måste alltid byarna vänta till sist?

Varför ska det ta sex månader innan byborna ska få  sin vattenförsörjning som alla andra, frågar skribenten.

Varför ska det ta sex månader innan byborna ska få sin vattenförsörjning som alla andra, frågar skribenten.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Not Found2018-10-23 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Varför ska det ta sex månader innan byborna ska få sin vattenförsörjning som alla andra, frågar skribenten.

Vad som stör mig som skattebetalare är, att om man bor utanför stadskärnan och har kommunalt vatten/avlopp, så behandlas man olika.

En vattenläcka uppstod vid E 4, vid kvarteret Yxan, och den åtgärdades omgående.

I Bureå blev vattenläckan åtgärdad efter typ tre dagar, i Byske by och byarna i närheten har boende fått sitt vatten genom en luftledning som redan frusit två gånger.

Den vattenledning som gick i Byske älv slets av i våras av islossningen. Det har snart gått sex månader och inget är åtgärdat – och snart är det vinter.

Vad jag hört väntar kommunen på besked från länsstyrelsen om tillstånd som hävdar att Byske älven ingår i Natura 2000 och därför måste utredas! Hur länge då?

Löjligt, tycker jag. Man har haft gott om tid att utreda detta.

Jämför det med en vattenläcka på Anderstorp den 6 oktober. Den åtgärdades omedelbums!

Varför ska det ta sex månader innan folket i ­ N. Byske by med omnejd ska få sin vattenförsörjning som alla andra?

Nu får man vatten via en slang som går över älven och en vattentank! Snart är det minus 25 utomhus ute och då är min fråga:

Hur får de då sitt vatten, utan isbitar i vattnet?

Roy

Svar direkt

Jag vill börja med att be om ursäkt för den störning och olägenhet detta orsakat er boende i Byske by. Jag önskar som du att vi kunnat lösa detta snabbare.

Att det dragit ut på tiden beror som du skriver till viss del på att det är Natura 2000 område, den främsta orsaken är dock de svårigheter de geotekniska förhållandena i älven orsakar.

Vi har klart med alla tillstånd. Vi har valt en metod som heter styrd borrning. Det innebär att den nya vattenledningen med hjälp av borrning hamnar under älven.

Det gör att isen inte kommer att kunna slita med sig vattenledningen under vårfloden och vi får en säker lösning för vattenförsörjning till Byske by och närliggande byar för lång tid framöver

Då de resurser som behövs för att borra ledningen under älven inte finns inom kommunen har entreprenörer kallats in, de kommer att starta arbetet så snart som möjligt.

Ulf Åström, enhetschef, Vatten och avfall, Skellefteå kommun

Läs mer om