I Hälso- och Sjukvårdslagen beskrivs att målet för hälso- och sjukvård är ”god hälsa och vård på lika villkor med respekt för alla människors lika värde”.
Landstinget har genom Hälsocentralerna förskrivit ett blodsockertest med testremsor och stick i fingret. Numera finns en digital blodsockermätare, Free Style Libre, utan nålstick, som dessutom visar om sockret är på väg upp eller ner, vilket är av mycket stor betydelse när man har stora sockersvängningar. Jag har önskat en sådan mätare, men landstinget har nu beslutat att patienter med typ-2-diabetes i Lycksele och Skellefteå inte ska erhålla detta hjälpmedel, medan det förskrivs i Umeå, både på sjukhuset och Hälsocentralerna. Varför är patienterna i Lycksele och Skellefteå mindre värda? Ska detta benämnas selektiv demokrati?
Den 26/3 skrev jag Patientnämnden och fick ett telefonmeddelande 3/4 att ärendet skulle ta cirka fyra veckor. Det har nu gått 17 veckor utan svar.
Min man och jag har nu själva beställt och bekostat detta hjälpmedel och mitt (vårt) sociala liv har helt förändrats. Vår kostnad blir cirka 16 000 kronor per år för detta hjälpmedel.
Vem inom landstinget är ansvarig för den propå som utgått från landstinget angående förskrivning enligt ovan, men som sedan skyller ifrån sig på verksamhetsansvariga på Hälsocentralerna när patienterna nekas den nya mätaren. Jag kämpar inte bara för mig själv, utan även för alla andra som inte orkar agera.
Nu är det hög tid för förändringar. Samtliga EU-länder har ändrat sina organisationer, utom Sverige och Finland, som fortfarande dras med sina tunga och omoderna organisationer. Finland är nu också på väg mot en förändring och då vore det väl lämpligt att även Sverige gjorde likadant. Ett förslag till politiker är att ta tåget till Norge för att ta del av deras nya vårdorganisation och ta del av fördelarna.
Ruth Jönsson, Skellefteå