Vad har kommunen åstadkommit för att skapa nya jobb i Skellefteå?

Har Skellefteå kommun över huvud taget räknat på hur många nya jobb det krävs för att nå befolkningsmålet på 80 000 invånare?

Vad har Skellefteå kommuns näringslivskontor gjortf ör att skapa jobb, frågar skribenten Foto: Pär Lindström.

Vad har Skellefteå kommuns näringslivskontor gjortf ör att skapa jobb, frågar skribenten Foto: Pär Lindström.

Foto: Foto: Pär Lindström.

Not Found2016-01-21 04:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har Skellefteå kommun över huvud taget räknat på hur många nya jobb det krävs för att nå befolkningsmålet på 80 000 invånare?

Visst är mycket roligare och lättare att prata om att vi ska bygga bostäder och ett nytt kulturhus än att prata om det som verkligen krävs för att locka de 8 000 människor hit till kommunen som krävs för att vi år 2030 ska vara 80 000 invånare.

De nya kommunborna ska dessutom vara produktiva, alltså ha ett bestående jobb och betala kommunalskatt.

För detta krävs naturligtvis inte 8 000 nya jobb, men kanske 4 000 nya jobb med en typisk familj på två vuxna och två barn som bas.

4 000 jobb, sug på det! Jag har inte sett några uppgifter om hur många nya jobb som behövs för att nå befolkningsmålet. Är det inte dags för våra politiker att börjar fundera på saken och ta sina nya strategier på fullt allvar.

Tro inte att det löser sig bara för att vi bygger kulturhuset och minskar framkomligheten för bilar i stadskärnan.

Smältverket på Rönnskär är en av de större arbetsplatserna i området. Där finns knappt tusen anställda. Det skulle alltså behövas fyra nya Rönnskärsverken för att nå befolkningsmålet.

Nu finns det naturligtvis de som säger att i stället ordnar vi 1 000 nya arbetsplatser med fyra jobb vardera. Sannolikt är det rätt väg att gå, men det är fortfarande 4 000 nya jobb som krävs - och tiden rinner iväg. Det är bara 15 år kvar så vi behöver typ 270 nya jobb varje år.

Det skulle vara intressant att få en presentation av exempelvis Näringslivskontoret på hur man ser på saken. Har man överhuvudtaget räknat på detta? Vad gör man? Vad har man hitintills åstadkommit för att skapa nya jobb?

Jag vill hellre se att kulturhuset byggs som en ”belöning” när vi blivit 80 000 invånare och inte att det byggs i tron att det ska skapa förutsättning för nå befolkningsmålet.

Martinsson

Svar direkt

4000 nya jobb. Du har helt rätt, det är bland annat det som krävs för att vi skall kunna öka vår befolkning till 80.000 invånare. I utvecklingsstrategin Skellefteå 2030, Bilaga 1, sid. 3 kan du läsa mer om hur vi räknat på detta ().

Det är en utmaning som vi alla behöver ta på fullaste allvar och precis som du nämner så är det i de små och medelstora företagen som de flesta nya jobben kommer att finnas, dvs. i företag som startar upp nya verksamheter, i befintliga företag som utvecklas och växer, och i företag som flyttar hela eller delar av sin verksamhet till Skellefteå. Inom dom tre områdena Start, Service och Etablering jobbar vi därför på högtryck för att medverka till att vi skall nå målet med 4 000 nya jobb och 80 000 invånare.

Inom området Start stödjer och jobbar vi med många olika insatser, bland annat Science Center, Dataspelssatsning, Kodstugan, Vinn Ett AB, Krenova, UF, Sommarentreprenör och Inkubatorhuset i gamla E4-huset.

Inom området Service har vi bland annat en företagslots som är öppen mån-fred, kl 8-17 för att hjälpa företagare med olika frågor, allt från ansökan om regionala ekonomiska stöd, tillstånd för olika verksamheter till att samarbeta med näringslivet för att stödja arbetet med att hitta rätt kompetens.

Inom området Etablering arbetar vi för fullt med att locka hit etableringar av företag. Vi har sällan tidigare haft en så stor efterfrågan på lokaler och mark för exploatering som nu. Vi arbetar även proaktivt med företag inom olika branscher, i syfte att få dem att välja Skellefteå som etableringsort.

Jag träffar ofta människor i Skellefteå som ställer samma fråga som du: Hur ska vi bära oss åt för att vi skall nå det viktiga målet med befolkningsökningen? Och svaret är alltid detsamma, att vi alla måste dra vårt strå till stacken.

Tillsammans tänker vi nytt och samarbetar med näringsliv, akademi, offentliga och ideella aktörer. Alla behövs - företagare, akademiker, politiker, unga, gamla, nyinflyttade, lärare, ingenjörer, sjuksköterskor, präster, svetsare, kulturarbetare osv.

Ju fler vi är som pratar gott om vår kommun, engagerar oss på olika sätt med att skapa en framsynt och jämställd tillväxtkommun som är attraktiv för både unga och gamla att bo och verka i, desto fortare kommer vi att nå målet 80 000 invånare.

Bengt Ivansson

Näringslivschef Skellefteå kommun

En kortare version av svaret har publicerats i Norran, pappersupplagan.

undefined
Vad har Skellefteå kommuns näringslivskontor gjortf ör att skapa jobb, frågar skribenten Foto: Pär Lindström.