Utslitna drabbas hårdast av nya pensionen

Not Found2017-12-21 08:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har en blocköverskridande överenskommelse gjorts om ett nytt pensionssystem som innebär att den nuvarande lägsta möjliga pensionsåldern på 61 år höjs till 64 år.

Detta är jag och många andra emot, speciellt vi som befinner oss i en kritisk ålder och redan har krämpor. De övriga delarna i förslaget som handlar om höjd garantipension och en sanering av de bedrägliga pensionsfonderna är enligt mig både välbehövligt och välkommet.

De enda som var emot förslaget till nytt pensionssystem är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Vad som är anmärkningsvärt är att Sverigedemokraterna och det som fortfarande kallas Alliansen vill återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen, den så kallade stupstocken.

Om det skulle bli en borgerlig valseger i valet i september 2018 så har en människa i behov av försörjning utanför arbetslivet före 64 år inte mycket att hämta.

Socialminister Annika Strandhäll menade i Aktuellt den 14 december att en person som inte orkar arbeta fram till pensionen då kommer att kunna få sjukersättning, men det faller om bortre gränsen i sjukförsäkringen tas bort igen.

Svenskt Näringsliv är emot förslaget eftersom överenskommelsen gör det svårare att plocka bort äldre arbetskraft och det är i och för sig intressant,

Men i det stora hela ser jag förslaget som en panikreform som kommit till av statsekonomiska skäl.

En sak är säker, några kommer att skyddas från följdverkningarna av ett socialpolitiskt förslag som ska genomföras med argumentet att vi lever längre.

Olov Wikström, Skellefteå