Tuggmotstånd skapar matsvinn i äldreomsorgen

Janssons frestelse, kokt kallt ägg och kokta morötter.

Janssons frestelse, kokt kallt ägg och kokta morötter.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2016-12-21 16:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den växte upp i Medle och hamnade i ett storkök i stan.

Där blev den tvättad, skalad och delad i bitar. Sedan fick den ett kort men hett bad och lades i en låda med kött och potatis.

Sedan bar det iväg med bil till en gammal tant i Bureå.

Det var den första leveransen av lagad mat som hon fick.

Hon värmde lådan i mikron och lade upp mat på en tallrik. Köttet var gott men moroten hård och okokt.

Tanten tappade aptiten och undrade vad hon skulle göra.

Om hon kokade moroten så skulle den övrig maten kallna, eller skulle hon slänga moroten i soporna.

Ska det vara så här även i fortsättningen, undrade hon.

Hon frågade två personer som arbetar i hemtjänsten och fick veta att det slängs otroligt mycket grönsaker som äldre inte kan äta.

De äldre är vana vid ordentligt kokta grönsaker och det är så de vill ha dem. Detta med tuggmotstånd är inte populärt hos dem som inte har så bra tänder längre.

Men det finns en enkel Iösning på problemet.

De antal kilo morötter/grönsaker som ska till de äldre kan köket fortsätta koka till dess de är mjuka.

Om inte detta sker så är det ett medvetet slöseri med pengar - till ingen nytta.

Alla som arbetar i branschen känner till detta svinn.

Tanten i Bureå

undefined
Janssons frestelse, kokt kallt ägg och kokta morötter.
Läs mer om