Strategi för ökad befolkning

En kortare version av insändaren har publicerats i Norran, pappersupplagan

Ill: Pär Lindström

Ill: Pär Lindström

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-04-09 04:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker det verkar svaja än hit och än dit angående kommunens framtid och satsningar framåt. Behöver det verkligen vara så svårt?

Vad exakt är det för verktygslåda Skellefteås politiker tänker sig att använda för att få befintliga innevånare att stanna kvar och nya medborgare att vilja flytta hit?

Först av allt bör man väl fråga sig vilken målgrupp man vill attrahera.

Vill Skellefteå vara en stad som passar akademiker bör man naturligtvis fråga sig, vilka kriterier är viktiga för denna målgrupp?

Vilka yrken vill man ha, finns de i kommunen? Vilka kriterier är viktiga för ett attraktivt arbete, den fysiska miljön,(se Köpmangatan 10) lön, möjlighet att avancera i karriären, personligt ansvar och utvecklingsanda eller annat?

(Det går inte mentalitet funkar inte här, ej heller Jante)

Vi vet att akademiker prioriterar kvalitativ skolgång för sina barn (SCB). D.v.s. alternativa pedagogiska inriktningar som ex waldorfpedagogiken, satsningar som skapande skola, konst och idrottsinriktningar och inte minst ambition att anställa landets bästa lärarkår från barnomsorg och uppåt.

(Storskolor och stressade pedagoger är inget bra försäljningsargument för denna målgrupp)

Vill Skellefteå attrahera företagare?

Vad är då företagarnas behov? Finns en strategi att ge kommunens företagare tillgång till världens bästa affärsutvecklare? Inkubatorer, nätverk och lättillgängliga pengar för investeringar och kompentensutveckling, har man skapat mötesplatser?

Motsvarar staden krav på infrastruktur för att ta sig in och ut via flyg, kan Skellefteå erbjuda välkomnande och spännande miljöer för representation och unika upplevelser för hitresande affärskontakter? Vilka personliga kriterier är viktiga för att orka driva ett företag i Skellefteå stad?

Vill Skellefteå vara en arbetarstad? Servicestad? Bästa kommunen att åldras i?

Ska då kommunen vara största arbetsgivaren och vad är då kriterierna Vill man växa som exempelvis genom Maria Wikstens senaste förslag att satsa på asylboenden och flyktingpolitik. Vilka är då den gruppens behov som behöver uppfyllas. Kortare tider för uppehållstillstånd, svenskundervisning, anpassade utbildningar och projekt som stimulerar ingång arbete och kvalitativ sysselsättning för nysvenskar.

Eller vill Skellefteå vara sportstaden med stort S? Ska det satsas på crossfitbana på vackra Vitberget, multihall, elitsatsningar på ridhus, konståkning och innebandyhallar. Kan sporten och möjlighet till kvalitativ fritid (som fiske mitt i staden) och cykelbanor och skidspår långt bättre än övriga Sverige vara anledningen varför människor vill leva och verka här? Om ja, är det inte svårare än att skapa handlingsplan för just detta.

Omgivande städer har samtliga väldigt tydliga profiler.

Umeå valde akademiker, företagare och kultur på bred front, Piteå profilerar sig inom musik, besöksnäring och upplevelseindustri, Luleå satsar på tekniska akademiker och har uttalat ambitionen att skapa nästa Silicon Valley. Luleå stoltserar även med sin basindustri sida vid sida om kultursatsningar.

Men frågan är vilken som är Skellefteås politikers ambition?

S

undefined
Ill: Pär Lindström
Läs mer om