I en insändare till Norran den 3/1 ( se länk nedan "Låt staten ta över), argumenterar Tage Ljungholm, Jan-Erik Ögren och Rolf Lindström från Skellefteå för att staten bör ta över ansvaret för sjukhusvården. Men är det verkligen lösningen?
Som skribenterna själva lyfter fram har staten, eller rättare sagt regeringen, skurit ner statsbidragen. De flesta landsting har det tufft ekonomiskt.
Mellan 2010 och 2015 beräknas regeringens minskning av statsstödet till Västerbottens läns landsting uppgå till mer än 700 miljoner kronor. En kursändring förutsätter regeringsskifte.
Det kommande skatteutjämningsförslaget innehåller flera delar. En är att Västerbotten får 360 miljoner kronor mindre. Visserligen fördelas det på 6 år, men det är en tuff smäll. En annan del är att staten, eller återigen regeringen, numera tänker subventionera rika stockholmskommuner med en miljard kronor för att dessas bidrag till systemet ska bli mindre.
Det är en miljard som inte kommer hälso- och sjukvården till del, och det är ett val som den borgerliga regeringen gör. Skribenterna framhåller att svenskarna hellre höjer skatten än skär i vården. För oss är det ett bevis på det starka stödet för den generella välfärden. Och Socialdemokraterna utesluter inte skattehöjning.
Men problemet är att regeringen har sänkt skatten för höginkomsttagare, samtidigt som kostnaderna vältras över på kommuner och landsting. Progressiviteten i skattesystemet, som handlar om att vi betalar efter bärkraft där höginkomsttagare betalar en högre andel än låginkomsttagare, håller på att mattas av.
Innebörden av en skattehöjning i kommun eller landsting är att alla behöver täcka upp för de skattesänkningar som regeringen gett till höginkomsttagare. Vi anser därför att det är den statliga skatten, den som höginkomsttagare betalar, som i första hand ska höjas. Men även det förutsätter ett regeringsskifte.
I Västerbottens läns landsting arbetar vi Socialdemokrater för att gå från sjukhusvård till primärvård och för att hitta nya samverkanslösningar med kommunerna. Omstruktureringen handlar både om att nå balans i ekonomin och om att utveckla vården för nya behandlingsmetoder och ökade behov. Men något större stöd från staten, som den styrs idag, är inte att vänta.
Karin Lundström (S), landstingsråd