Åker buss till Umeå för ett läkarbesök som jag kunnat göra även i Skellefteå, men väntetiden här blev alltför lång. Passerar kvarteren runt Mariehem där jag för länge sedan bodde som student. Nu är området omgärdat av kolosser till hyreshus. En väldigt tydlig symbol för Umeås expansion, men inte skulle jag vilja bo där.
Umeås tillväxt beror till stor del på universitetet och universitetssjukhuset. Enorma summor av våra skattepengar satsas på sjukhuset, numera i allt större utsträckning av vår egen begränsade landstingsbudget då övriga landstingen i norr hellre tycks bygga ut egna lasarett.
Norrland universitetssjukhus har de senaste åren bland annat begåvats med ny kvinnoklinik. På BB har varje patientsäng egen tv och dator, men utrustningen används inte som var avsikten på grund av tekniska problem.
Här i Skellefteå brottas många enheter med mer triviala problem. Ett exempel är när rörledningar i de allt mer åldersstigna byggnaderna brister, personal får allergiproblem och akuta reparationer blir nödvändiga.
I vad mån en mer långsiktig planering finns är för mig okänt. Ändå har exempelvis just förlossningsvården mycket gott rykte och det händer ofta att blivande Umeföräldrar faktiskt söker sig hit!
Vore intressant få konkret svar från den Umebaserade landstingsledningen hur man tänker sig framtiden på respektive orter. Är avsikten att slita på befintliga resurser i Skellefteå så länge det går och därefter överföra det mesta till den alltmer teknologiskt högtstående vårdfabrik som alla länsbor varit med om att solidariskt bekosta?
Skattebetalare bland många
Svar direkt
I Västerbottens läns landsting finns tre sjukhus. Norrlands universitetssjukhus med både regionsjukvård, där den högspecialiserade vården bedrivs, och där Västerbotten har ett uppdrag som omfattar de fyra nordligaste länen. Där finns också länssjukvård där uppdraget är hela Västerbotten samt länsdelsjukvård för Umeå med kranskommuner.
Skellefteå lasarett är ett länsdelsjukhus för befolkningen i kommunerna Skellefteå och Norsjö. Lycksele lasarett är ett länsdelssjukhus för våra inlandskommuner.
Vid Skellefteå lasarett görs länets samtliga galloperationer och det är inom området kirurgi och ortopedi som den största utvecklingspotentialen finns. I dagsläget finns beslut om om- och tillbyggnad av steril och operationsverksamheten.
Ansvariga chefer vid Skellefteå lasarett har fått ett uppdrag att arbeta fram en utvecklingsplan för verksamheten med fokus på hur ser framtidens Skellefteå lasarett ut utifrån den utveckling som pågår inom vården.
Utifrån detta kommer en fastighetsplan att arbetas fram som då ska utgöra grund för beslut vad gäller fastighetsinvesteringar inom hela sjukhusområdet.
Vad gäller mer akuta åtgärder så har både medicinkliniken och laboratorieverksamheten under 2015 genomgått en stor renovering av avloppsstammarna. Arbetet fortsätter under 2016 med kirurg- och ortopedkliniken. Tilläggas kan att rörledningarna är i ungefär samma skick vid länets tre sjukhus.
Universitetssjukhuset bidrar precis som insändarskribenten skriver till regional utveckling och tillväxt. Självklart bidrar också Skellefteå lasarett till utveckling och tillväxt inom främst Skellefteå området.
Karin Lundström
Landstingsråd (S)