Så kan det inte fortsätta. Ordna fram korttidsplatser i Bureå.

Hur är det möjligt att en så stor ort som Bureå fortfarande saknar ett korttidsboende?

Not Found2015-12-05 04:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, frågan har ältats fram och tillbaka och varit föremål för många turer och diskussioner i många år, men Bureborna har aldrig fått gehör för sitt krav.

Att ordna ett korttidsboende i Bureå tycks vara omöjligt. Varför?

Jag har hört av så många, och känner till många exempel på personer från Bureå som när de blir gamla skickas till andra orter som Byske, Burträsk, Lövånger och så vidare. Man tror inte det är sant.

Äldre som behöver vård ska inte behöva skickas till annan ort och par som varit gifta mycket länge ska man inte skilja på.

Att inte skilja på äldre par lovade faktisk socialnämndens ordförande för flera år sedan.

Hur tror ni det känns att snart vara 85 år och anhörig och köra sammanlagt sex mil i vinterväglag för ett besök hos make/maka.

Ordna fram några platser på Buregården, Torparen eller Bureborg. Så här ska det inte få fortgå!

Vi har varit bosatta i Bureå sedan 1950 och ska inte flytta runt kommunen då vi blir gamla. Att det ser ut som det gör tycker vi är så skrämmande att man blir både ledsen och arg.

Skärpning! Låt sunt förnuft råda. Jag vädjar till socialkontoret och kommunen att ordna det bästa för oss i Bureå - så snabbt som möjlig.

Harrieth L

Svar direkt

Tack för ditt engagemang! Jag vill börja mitt svar med att förklara skillnaden mellan kortidsvistelseplatser och äldreboenden. Korttidsvistelseplats är tänkt som en vistelse under en begränsad tid när en person tillfälligt inte kan bo hemma. Det kan bli aktuell omvårdande maka eller make tillfälligt vistas på sjukhus och om personen inte kan bo hemma med stöd av hemtjänst.Korttidsvistelseplats kan också fungera som växelvård om vårdande maka eller makebehöver mer regelbunden avlastning under en eller två veckor i månaden.

Äldreboende, det vill säga särskilt boende, är ett boende som den äldre kan beviljas om han eller hon har stort behov av omsorg och vård. Ett äldreboende är ett permanent boende där det är möjligt för make eller maka att vara medboende, även om det bara är den ene som har behov av boendet.

När äldreboende erbjuds förs en dialog med den som har behov av äldreboende om var denne önskar bo. Behov och önskemål om närhet till make eller maka prioriteras

Om det uppstår väntetid till lägenhet i önskat område får den enskilde eller företrädare välja om han eller hon vill vänta hemma tills lägenhet i önskat område blir ledigt, eller om han eller hon vill flytta till annat område i avvaktan på lägenhet i önskat område.

Äldreomsorgens biståndshandläggare bedömer behovet av korttidsvistelse och äldreboende.

Socialnämnden följer varje år upp hur stort behovet är av platser för korttidsvistelse, växelvård respektive äldreboende.

Vi har valt att samla korttidsvistelseplatser till ett gemensamt korttidscentra vid Skellefteå korttidscentra. Vi har också valt att ha ett mindre antal korttidsvistelseplatser i Bureå, Burträsk, Boliden och Lövånger.

Så långt det är möjligt erbjuds korttidsvistelse utifrån önskat område med korttidsvistelseplatser.

Förutom en korttidsvistelseplats i Bureå finns 44 lägenheter på äldreboendet Buregården i Bureå. Det totala behovet av korttidsvistelse och växelvårdsplatser är idag inte så stort i Bureå.

Bureborg är sedan 2013 ett trygghetsboende i Skebos regi. Trygghetsboenden är till för personer som är över 70 år. Fastighetsägare kan beviljas driftsbidrag för trygghetsboende om de uppfyller de krav som socialnämnden ställer.

På ett trygghetsboende ska det finnas envärd som bland annat ska arbeta för att skapa trygghet, gemenskap och öka de boendes möjlighet att delta i övrig samhällsservice.

Kenneth Fahlesson

Socialnämndens ordförande

Skellefteå kommun

En kortare version av svaret har publicerats i Norrans pappersupplaga