Pröva olika recept för att lösa läkarbristen

Gör det mer attraktivt för läkare att arbeta på vårdcentraler, menar skribenten. Är det rätt recept?

Not Found2015-11-24 04:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hyrpersonalen kostar de svenska landstingen sex miljarder kronor och ger arbetsmiljöproblem och en hälsocentralsorganisation som förtärs inifrån.

Det är inte så att hyrpersonalen gör ett dåligt jobb, men jag vet att kontinuitet i vården är mycket viktigt, något som patienterna skattar mycket högt.

Dessutom fungerar inte den tänkta organisationen med det fria vårdvalet.

Det finns fler läkare och sjuksköterskor i dag än någonsin. Ändå behöver vårt landsting hyrpersonal. Det kan man fundera över är varför det är så.

Borde man inte göra en analys på hur kompetenserna används?

Om användandet av hyrpersonal (främst läkare) förbjuds måste flera åtgärder vidtas.

En åtgärd kan vara att ha akutläkare på akuten för att möta den anstormning av patienter som ett förbud skulle innebära. Detta har provats tidigare med mycket gott resultat.

Under min tid som chef för Skellefteå sjukvård hade en period brist på distriktsläkare. Vi lyckades engagera några lasarettsläkare som faddrar för de vårdcentraler som gick på knäna. Morötterna var högre lön, traktamenten och fri bostad. Och problemet löstes.

Enligt Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom kan ett sätt att minska behovet av hyrläkare vara att landstingen gör det mer attraktivt för läkare att arbeta på de vårdcentraler som i dag har rekryteringsproblem.

Tage Ljungholm

Skellefteå

Det har redan väntats alltför längeVi har inte råd att betala hur mycket som helstMiljardkostnad för hyrläkareLäkare vill till inlandet – men politikerna säger nej