Prispressen öppnar för fusk

Lasagnen som visade sig innehålla hästkött. Men häst hittades i många fler rätter än denna när EU-länderna gjorde stor granskning. (Arkivbild: Scanpix)

Lasagnen som visade sig innehålla hästkött. Men häst hittades i många fler rätter än denna när EU-länderna gjorde stor granskning. (Arkivbild: Scanpix)

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-02-16 02:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Livsmedelsindustrin har sannerligen skitit i det blå skåpet och nu plockas vara efter vara bort från butikshyllorna runt om i Europa!

Det är inte en dag för tidigt och den aktuella skandalen med åsne- och hästkött är antagligen bara toppen av isberget.

Uttrycket ju fler kockar desto sämre soppa har i och med köttskandalen fått ett ansikte och självklart finns det stora möjligheter att bluffa oss konsumenter, när köttet innan det hamnar i butikerna, ska passera den ena fabriken efter den andra.

Konkurrensen om oss konsumenter är hård och för att pressa priset är man tydligen beredd att gå hur långt som helst. Fusket tycks utbrett och medvetet och möjliggörs då vi konsumenter i alldeles för stor utsträckning låter priset styra våra val.

Vi får naturligtvis den kvalitet vi betalar för och vi ska kanske inte bli varken förvånade eller upprörda över det inträffade.

Fortsätter vi att kräva allt billigare mat, så ligger vägen öppen för producenterna att blanda i allt mer skräp och onyttigheter i maten.

Nästa steg för att undvika liknande skandal, som den nu aktuella, är kanske att tillverkarna i innehållsdeklarationen anger: kött ospecificerat, ursprungsland okänt, eller varför inte helt enkelt: den här produkten kan innehålla vad fan som helst!

ObserVera 

undefined
Lasagnen som visade sig innehålla hästkött. Men häst hittades i många fler rätter än denna när EU-länderna gjorde stor granskning. (Arkivbild: Scanpix)
Läs mer om