I dryga tio år har jag som oberoende debattör skrivit om vikten av en storregionreform och nödvändigheten av att skapa förutsättningar för hela Sverige att utvecklas i alla dess delar från söder till norr.
Min tanke utgår från att ge regionerna all behövlig makt och medel, för att på bästa vis av egen kraft, oberoende av staten förmå utveckla den egna landsdelen.
Denna förmåga saknar Sverige i dagens samhälle.
Av det skälet har jag i flertalet artiklar genom åren betonat värdet och vikten av att staten måste frigöra stora delar av inrikespolitiken till framtida storregioner.
Ingen regering eller politiker har ännu framfört långtgångna planer på en decentraliserad inrikespolitik till framtida regioner, något som jag menar blir nödvändigt för att lösa de problem med befolkningsutveckling, konkurrens, investeringsförutsättngar, tillväxt, attraktion, globalisering, miljö, klimat, etc varje landsdel behöver klara av att hantera i en globaliserad värld.
Politiker måste visa förmågan att på ett trovärdigt vis tänka längre framåt i tiden än den tid de själva sitter med mandat som politiker, något som är nödvändigt i regionfrågan för att i grund kunna skapa förändringar för nästa generation av samhälle.
I stället har politiker visat förmågan att försvara det befintliga och om de blir rejält pressade förändra i minsta möjligaste mån.
Politikerna på regional/lokal nivå har haft möjligheten under två mandatperioder att genomföra en regionreform. Det har dock inte resulterat i några större framgångar.
Av det skälet är det nu viktigt att som jag föreslagit till regeringen och vilket regeringen nu genomför, tillsätta en kommitté med ansvar att genomföra en storregionreform där en storregionstruktur skapas för framtid och nästa generation av samhälle.
Det nödvändiga och viktiga med regionreformen är att det blir en strukturreform. Jag har betonat och skrivit om detta i flertalet artiklar genom åren, bla (Västerbottenskuriren, debatt 18/5 2015)
" En kraftfull decentralisering av politiskt ansvar och uppgifter från nationell central nivå till regional nivå är nödvändig. En strukturreform med sammanslagningar är viktig. Men inte bara för att flytta gränser, utvidga ansvar och uppgifter i regionala/kommunala sammanhang utan också för att politiker och övriga aktörer då tvingas att tänka i nya banor."
Nu finns inte decentralisering av inrikespolitik med i regeringens intentioner om ansvarsinnehållet i de nära förestående regionbildningarna, utan det handlar i huvudsak om den verksamhet med hälso/sjukvård nuvarande landsting ansvarar för. Regionerna får därför mer karaktären av storlandsting i början av genomförandeprocessen.
Det glädjande är att fler börjar inse och förstå att framtida regioner handlar om mer och annat än nuvarande landstingsverksamhet.
Annie Lööf, partiledare för centerpartiet och partikollegan Marie-Louise Wernersson skriver i ett debattinlägg ( Dagens Samhälle den 4 februari 2016 om nödvändigheten att regeringen kompletterar nuvarande plan av regionreformen med tilläggsdirektiv om decentralisering av statlig makt till regional nivå.
I artikeln skriver Lööf/Wernersson följande :
" Vi vill se ett direktiv som anger att utredningen tydligare ska titta på decentralieringsfrågorna. Vilka ansvar, beslut och resurser kan flyttas från statlig och central nivå så att makten hamnar närmre människor och stärker den lokala demokratin. Det är en fråga och ett synsätt som måste genomsyra hela utredningen.
Vi välkomnar en konstruktiv diskussion om hur arbetet med att ta fram de nya regionerna ska bedrivas, med förhoppningen att komma till en överenskommelse under mandatperioden. "
Jag välkomnar Centerns handlingskraft i det avseendet.
Efter att ha deltagit i debatten under en tio års period kan jag konstatera att äntligen är regionreformen på väg att forma sig för framtiden och det är viktigt samt avgörande för Sverige inför nästa generation av samhälle som ska verka i en global och mer integrerad värld.
Jerry NilssonGällivare