Under hösten presenterade förvaltningschef Anders Bergström ett förslag gällande skolsituationen på Brännanområdet. Processarbetet har resulterat i att vi nu har två förslag att förhålla oss till. Antingen förläggs all skolverksamhet (förskoleklass till årskurs 9) till Kaplanskolan (förslag 9B) eller så blir Mobackenskolan, Sjungande dalens skola och även Kaplanskolan små enheter med årskurs f-3 (förslag 3D). I det senare förslaget går alla elever från åk 4 på Kaplan. Detta förslag innebär också att ett antal förskoleavdelningar flyttar in i skolornas befintliga lokaler.
Vi som arbetar på Mobackenskolan ser många pedagogiska samordningsvinster med 9B-förslaget. Parallella klasser möjliggör bättre fördelning av antalet elever i varje klass och fler pedagoger/elev. Organisationen av arbetslag, vad gäller samplanering och sambedömning ökar likvärdigheten för eleverna. Det pedagogiska arbetet berikas av att flera personer med olika kompetenser planerar, reflekterar över och diskuterar arbetet. Det anser vi är utvecklande och därmed för elevernas bästa.
På Mobacken förlorar vi i förslag 3D lokalerna för undervisningen i slöjd och musik. Det innebär att eleverna ska ta sig till Kaplanskolan för dessa lektioner. Något som ytterligare talar för förslag 9B är att såväl skolan som fritidshemmen får lokaler som är anpassade efter verksamheten. Som situationen är idag slutar många barn fritids under årskurs tre. Med möjlighet att bedriva fritidsklubb på Kaplanskolan hoppas vi att kunna behålla barnen längre, vilket har skett där fritidsklubbar bedrivs redan idag.
Som pedagoger på Mobackenskolan ser vi farhågor med att krympa vår redan lilla skola ytterligare. Vi är rädda att alltför stor del av vår arbetstid kommer att användas till arbetsuppgifter som är av mer praktisk än pedagogisk art vilket kan få negativa konsekvenser för eleverna. Samma praktiska arbete måste utföras på den lilla skolan som på den stora där fler personer delar på uppgifterna. I nuläget har vi på Mobackenskolan en organisation som är sårbar när någon i personalen är frånvarande. Vikarietillgången är sådan att vi många gånger blir utan vikarie och då måste vi lösa situationen med befintlig personal. Detta kommer att bli än svårare i en ännu mindre organisation (3D).
Med förslag 9B förutsätter vi att vikariebehovet minskar när frånvaro kan lösas med ökad grundbemanning. Vi anser att det är en stor trygghetsfaktor för eleverna att de undervisas av pedagoger som känner dem. Pedagoger som vet vad eleverna kan, har större möjlighet att driva undervisningen framåt så att eleverna når målen.
Personalen på Mobackenskolan
En förkortad version av insändaren har publicerats i Norran, pappersupplagan