Osympatisk sympati

Rasismen breder ut sig och är nu ett av våra största samhällsproblem.

Arkivbild: Scanpix

Arkivbild: Scanpix

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-04-08 04:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det krävs engagemang från hela befolkningen för att stoppa den.

När man hör ordet rasism tänker man omedelbart på Sverigedemokraterna. En skrämmande sanning är att nästan en av tio svenskar sympatiserar med ett parti vars politik bygger på främlingsfientlighet.

Sverigedemokraterna har politiker som vill stoppa invandringen med argumentet att invandrare är mer benägna att begå brott, att arbetslösheten bland invandrare är för hög och som säger att muslimer är mer benägna att våldta kvinnor. Sverigedemokraternas argument för att stoppa invandringen är lika bleka som deras hy.

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och globaliseringen bidrar till att vi i allt större utsträckning utbyter tankar och erfarenheter med varandra. Vi får aldrig glömma att vi kan lära något av alla människor, och detta är något vi ska välkomna, inte förkasta.

Globalisering möjliggör ett mer omfattande utbyte av varor, tjänster, kapital och människor över gränserna. I dag är det en förutsättning för tillväxt och välfärd i Sverige. Rasister kämpar däremot för att stänga gränserna och isolera oss från omvärlden.

Att Sverigedemokraterna är främlingsfientligt verkar inte avskräcka. Det räckte med att Håkan Juholt slarvade med några papper och Socialdemokraternas opinionssiffror rasade, men när Sverigedemokraternas partitopp springer runt på stan med järnrör och skriker ”hora” och ”babbe” så ökar stödet för partiet. Skrämmande!

Alla människor, särskilt unga, formas i hemmet men även i skolan. Skolan är den plats där det finns störst möjlighet att ge unga en världsbild som präglas av öppenhet och tolerans.

Kunskap om andra kulturer leder till färre fördomar vilket motverkar främlingsfientlighet och leder till ökad respekt och förståelse för andra människors situation.

Johannes Olofsson

EK2,   Anderstorpsskolan

undefined
Arkivbild: Scanpix
Läs mer om