Satte kaffet i halsgropen när jag läste Norran fredagen den 3 mars.
23 lediga jobb i nya kök. Följer måltidsavdelningen med Peter Lundmark i spetsen verkligen kommunens rekryteringsprocess?
Man pratar om 23 lediga jobb, men är dessa verkligen lediga?
Vad händer med de anställda som i dag arbetar som kock/biträden på de restauranger som kommer att ersättas av de nya köken, Balderskolan, Kaplanskolan, Bureskolan, ett antal förskolor i Bureå samt Buregårdens kök? Här finns troligen fler än 23 anställda.
I dessa ”gamla kök” finns personal som arbetat i minst 15-35 år i kommunens tjänst och som idag, den 3 mars, inte vet var de ska ta vägen när deras nuvarande arbetsplatser försvinner - utan de får som arbetssökande från resten av Sverige söka till nya tjänsterna.
Kan detta verkligen vara förenligt med kommunens rekryteringsprocess? En process som klart och tydligt säger att övertalig personal ska vara placerad innan man går ut med en extern sökning.
Avdelningschef Peter Lundmark tror inte att någon blir övertalig, men att tro är inte att veta.
Gammal trotjänare
Svar direkt
Mat som lagas och serveras till våra unga och gamla står inför stora förändringar när det gäller förväntningar och behov från våra kommuninvånare. Detta innebär bland annat att nya kök tas i bruk och mottagningskök blir tillagningskök, vilket i sin tur ställer krav på personal och kompetens.
Vi tror att en mix av nya arbetsätt och nytänkande tillsammans med rutin och erfarenhet ger ett bra resultat till våra matgäster. Kommande år har vi också omfattande pensionsavgångar att ta hänsyn till.
Tjänsterna som ligger ute är delvis interna men även externa, eftersom vi behöver säkerställa att de nya köken får medarbetare med god kompetens och ett framsynt arbetssätt.
Måltidsavdelningen genomför även interna utbildningar för att kompetensutveckla våra duktiga restaurangbiträden och kockar. I övrigt följer måltidsavdelningen Skellefteå kommuns rekryteringspolicy.
Peter Lundmark, chef måltidsavdelningen, Skellefteå kommun