Ligger de kvar i botten på reaktortankarna eller har de bränt sig igenom ner till grundvattnet. Miljön i närområdet är så radioaktivt att inte ens robotar kan ta sig fram och undersöka.
Inom 20 km radie från katastrofområdet skrapar volontärer från hela Japan ihop de översta tio centimeter jordlager och fyller detta i plastsäckar och lägger på hög. Räddningspersonal sprutar kylande vatten över reaktorerna, ett vatten som är kontaminerat av radioaktivitet och som samlas upp i läckande jättecisterner på området.
Stilla Havet förgiftas av radioaktivitet och så ska det pågå i de närmaste 40 åren, till att börja med.
Tyskt tänk sprider sig. Efter Fukushima har Tyskland visat att det går att stänga 8 gamla kärnkraftsreaktorer omedelbart. Tyska regeringen har också beslutat att alla deras 17 reaktorer ska vara stängda före 2021. Dessa två beslut har medfört en explosionsartad utveckling av sol och vind. Det har i sin tur fått ner produktionskostnaderna och elpriset sjunker drastiskt.
Per satsad krona går det nu att få tre gånger så mycket icke subventionerad sol- och vindel som nyproducerad fossil- och kärnkraft. I Kina produceras idag mer vindkraft än kärnkraft.
I både Japan och Bangladesh sätter företag, familjer och privatpersoner upp motsvarande en solpanel varje minut dygnet runt. Oljestaten Texas är den delstat i USA där förnybar energi växer mest. Det är väldigt många i världen som tänker rätt…
Istället för att satsa på 100 procent förnybart och ställa upp 600 moderna vindkraftverk så beslutar Fennovoimamed stöd av finsk riksdag och regering att Rosatomska bygga äga och driva ett kärnkraftverk på Hanhikivi udde vid Bottenvikens sköra innanhav.
Att de inte tar lärdom, reaktor Olkilouto 3 har blivit tre gånger så dyr. De budgeterade tre miljarder är nu uppe i 9 miljarder Euro och bygget har försenats tiotalet år. Om det någonsin blir klart.
Medan det förnybara, egenproducerade tar över allt mer vrider de stora trygga elbolagen sig i dödsplågor. I Sverige stänger Vattenfall reaktorerna 1 och 2 i Ringhals och Eon två reaktorer i Oskarshamn för att de inte är lönsamma. Vattenfall skriver också ner värdet på sin tyska kolkraft, den som ingen längre vill ha.
Det kan alltså inte vara ekonomin eller behovet av energi som motiverar ett kärnkraftverk på Hanhikivi udde. Sol och vind är billigare och kommer snabbare ingång än både fossilt och kärnkraft.
Det vi stillatigande ser hända är nog bara maktpolitik och starten av ett nytt kallt krig? Nu när Nato har fått tillåtelse att leka krig och övningsbomba i Norrbotten så behöver Ryssland en utpost, och en bra hamn 15 mil från den svenska Bottenvikskusten.
Det är inte första gången finskt näringsliv tänkt fel för Nokiatelefoner går nu bara att köpa på loppis och antikvariat.
Per Holmqvist
Piteå
Länkarna i texten har lagt till av insändarredak tionen