Jag blir besviken när jag går till affären och ser hur andra kunder köper nötkött från Uruguay, fläskkarré från Danmark och mjölk från Skåne när alla dessa produkter kan och blir producerade i vår närmiljö.
Det finns många anledningar till att köpa närproducerade produkter. Ett är att kött som produceras i vår närhet kommer från djur som har levt ett klart bättre liv än de danska grisarna och sydamerikanska korna.
Om du dessutom köper ekologiska produkter kan du vara säker på att djuren får vara ute på sommaren och att du inte bidrar till problemet med övergödning som konstgödsel medför.
Extrema transportsträckor leder till ett stort utsläpp av koldioxid som bidrar till den globala uppvärmningen.
Att frakta djur mellan olika länder är onödigt när det finns närproducerade alternativ som man kan välja för bara några ören extra.
Andra länder, som saknar vårt djur- och miljöskydd, producerar till priser som svenska bönder aldrig kan klara av att konkurrera med. Detta leder till att bönderna efter år av slit för lite pengar ger upp och deras åkrar växer igen.
Under perioden 1990 till 2012 har inte priset till bonden på mjölk stigit nämnvärt. Bonden får i själva verket hälften så mycket pengar nu som då, om man räknar med dagens penningvärde.
De få extraslantar du lägger på de norrländska varorna får du igen i kvalitet och samtidigt hjälper du till att hålla vårt vackra norrländska landskap öppet.
Vill du berätta för dina barnbarn att en gång i tiden fanns det bönder här i Norrland, men de försvann för att du och dina likar ville spara lite pengar?
Jag vet att jag inte vill!
Stolt norrlänning