Skellefteå kommuns nämnder ska redovisa hur de hanterat prioriterade områden i folkhälsopolitiska programmet. Ett av målen är att öka den fysiska aktiviteten hos hela befolkningen.
Detta ska främst ske genom att stimulerar till mer fysisk aktivitet i förskola, skola och i anslutning till arbetet. Rekommendationen för barn är 60 minuter fysisk aktivitet varje dag och bör omfatta både måttlig och hård aktivitet.
Enligt skolförvaltningens beslut om timplaner från hösten 2013 ska exempelvis elever i årskurs fem i kommunens skolor ha 90 minuter idrott i veckan. Ska detta delas på två idrottslektioner innebär det 45 minuter per lektion.
Om vi bortser från svårigheterna att följa läroplanen innebär det att skridskor, skidor och andra aktiviteter med lite mer tidskrävande utrustning utesluts. Som lärare i idrott och hälsa konstaterar jag att kommunen väljer den enkla/billiga vägen och följer Skolverkets riktlinjer, vilka tydligt fokuserar på de teoretiska kunskaperna.
I kommuner som valt att utöka idrottsundervisningen har eleverna högre måluppfyllelse i alla ämnen, vilket utöver hälsoeffekterna medfört ökad gymnasiebehörighet.
Fler elever som klarar målen och som har en god hälsa anser jag vara en besparing då extra insatser, som följer vid icke fullständiga grundskolebetyg, kostar.
Matematik, svenska och engelska i all ära men om människan inte ges förutsättningar att hitta aktiviteter som passar dem så spelar räknandet ingen roll.
Kommunen säger själv att i Skellefteå jobbar vi aktivt med att skapa de bästa förutsättningarna för god hälsa hos hela befolkningen
För mig känns det som att det inte gäller för de i befolkningen som befinner sig i grundskolan.
Åsa Eriksson
Boliden