Läkarlarm: Skellefteborna får inte den vård de har rätt till

Vi vill göra politiker och befolkningen medvetna om att vi på hälsocentralerna i dag inte kan erbjuda den vård och service vi skulle önska.

Not Found2015-11-18 04:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan något år tillbaka har vi bara läkare till fyra av tio tjänster. Framtiden ser dyster ut då många går i pension inom fem till tio år Dessutom väljer få underläkare att utbilda sig till distriktsläkare på grund av stress och dålig arbetsmiljö på hälsocentralerna.

Det är stor brist på tillfälligt inhyrda läkare (stafettläkare) och dessutom undviker de att komma till Skellefteå på grund av den höga arbetsbelastningen här.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska vård ges på lika villkor i hela landet. Så är inte fallet i Västerbotten och i synnerhet inte i Skellefteå tätort.

Enligt nationella riktlinjer ska det finnas en heltidsanställd distriktsläkare per 1 500 invånare för att på ett patientsäkert sätt möta vårdbehovet.

På hälsocentralerna i Skellefteå tätort varierar siffrorna mellan 2 425 - 3 458 invånare per distriktsläkare. Detta inkluderar stafett- och underläkare där de sistnämnda egentligen inte ska räknas in.

I Umeå tätort är motsvarande siffror 1 565 - 2 187.

Hälsocentralerna i Skellefteå har ett av Sveriges största uppdrag, ska utföra flest olika arbetsuppgifter, men vi har tilldelats minst pengar i Sverige för att klara det.

Konsekvenserna av läkarbristen är:

*Stor brist på tider till läkare.

*Hårda prioriteringar för att de svårast sjuka ska få den tid de behöver.

*Prioritera bort exempelvis resevaccinationer, vissa intyg, hälsoundersökningar (VHU).

*Långa väntetider för receptförnyelser, prov- och röntgensvar.

*Ökad belastning på övrig personal vid hälsocentralerna vilket medför att även de har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter, exempelvis svara i telefon.

Vi har initierat en anmälan till Arbetsmiljöverket på grund av den akuta situationen. Vi hoppas få hjälp att förändra och förbättra arbetsförhållandena så att vi kan erbjuda den högkvalitativa vård som en fungerande primärvård innebär och som invånarna har rätt till!

Läkarna på hälsocentralerna i Skellefteå

Läkarbristen: Har valt att skippa hälsoundersökningarna – ”Vi är oerhört pressade”Goda resultat för privata hälsocentraler - Moderat: ”När ska landstinget ta lärdom?”Inga planer på att lägga ned hälsocentralerLäkarlarm: ”Snart finns få eller inga hälsocentraler kvar”