Platsvarumärket med undertext ”Ge idéerna plats” känns som en klyscha. Vems idéer är det som ska få plats? Kommunpolitikernas? Innevånare som varit Skellefteå trogna hela livet? Barn och ungdomar som inte är vuxna ännu?
Ungdomar och arbetslösa uppmanas vidga sina vyer. Många gör det. Åker ut i världen, jobbar eller utbildar sig. Utmärkt! Många skaffar sig hög utbildning, arbetslivserfarenheter och goda referenser. Många har bra befattningar på annan ort och höga löner.
Efter x antal år återvänder de till Skellefteå för att leva, bo och arbeta. En del har skaffat familj. De ser fördelar med den mindre kommunen, att ta cykeln till jobbet och känna sina grannar, väl medvetna om att löner och omkostnader är betydligt lägre.
Var finns då jobben? Inte hos Skellefteå kommun som arbetsgivare!
Som arbetsgivare verkar Skellefteå kommun inte vara intresserad av att öppna sina portar för välutbildad personal utifrån.
Kommunen organiserar ständigt om och nya uppgifter föds. Jobb utannonseras men tillsätts oftast av interna sökanden. Det är både märkligt och inskränkt. Platsvarumärket signalerar ”Ge idéerna plats”.
När samma människor snurrar runt på positioner i kommunen är det svårt med nytänkande. Tankarna som tänkts, tänks om och om igen.
Kan inte kommunen stå för arbeten/jobb får de nya idéerna ingen chans. Finns inte jobben slocknar kommunen, människorna avstår från att flytta hit och idéerna dör.
Visst vill vi ha fler invånare, att fler ska flytta hit eller återvända. För det krävs en positiv och öppen kommun, som öppnar för fler jobbtillfällen och ger idéerna plats - ärligt och på riktigt.
Det gäller yrkes- och karriärmässigt, ett rikt fritidsutbud, goda boendealternativ och moderna tankar.
Jag är i grunden lokalpatriot som varit en stolt medborgare men som nu drabbats av tvivel.
Ambi Valent