Förskolepersonalen slår knut på sig själva för att skapa trygghet för våra barn, med följden att sjukskrivningar skjuter i höjden och att våra barn utsätts för risker. Samtidigt är behov av extra resurser i skolorna hög och tonåringar i Skellefteå kommun toppar ligan i psykisk ohälsa.
Förskolepersonal har larmat under flera år, ingen lyssnar med följden att majoriteten av landets kommuner hamnat i ett ohållbart läge. En orsak kan vara att kommuner jämför sig med varandra då man mäter resultat. När dessa sjunker i hela landet blir jämförelserna inte något mått på kvalitet.
Om vi jämför mål i stället för resultat så ser det ut så här enligt Kommunalarbetaren:
Var fjärde kommun har ingen målsättning att få ner grupperna i nivå med Skolverkets rekommendationer. I stället har man satt egna sämre mål. Skellefteå kommun hör till denna fjärdedel.
233 kommuner har sökt pengar från Skolverket för att minska grupperna i förskolan, 44 av dem ( däribland Skellefteå) har uppgett att de ska nå målet ”2022 eller senare”. Övriga kommuner har uppgett ett bestämt år, innan 2022.
Av de 44 kommuner med målet ”2022 eller senare" är det 41 som har satt målet på 15 barn per grupp enligt Skolverkets riktmärken. Tre av de 44 har satt egna sämre mål. Skellefteå är en av dessa tre.
Siffror ovan visar att våra beslutsfattare inte förstått hur alarmerande läget är. Därför vill vi nå ut med information till dem, ge dem möjlighet att ta ställning i frågan.
Vi Föreningen Barnens Framtid i Skellefteå har startat Facebookgruppen Förskoleupproret i Skellefteå som på tre månader fått drygt 2 000 medlemmar.
Vi har samlat in drygt 100 anonyma berättelser från anställda och föräldrar som vittnar om läget inom förskolan. Den 26 maj, under Förskoleupprorets manifestation på torget, överlämnas dessa berättelser till beslutsfattare vi bjudit in, kommunalråd samt representanter för för- och grundskolenämnden.
Maria Bergmark, Elin Forsgren, Ann-Christine Sandström
........................
Maria kräver förändring i förskolan: ”Inte en bra miljö för barn eller personal”Debatt: Miljonerna rullar men barnens välmående ignorerasBarnens välmående måste alltid gå före ekonomin