Istället för att lyssna har skolan valt att ignorera mig

Insändare. Hur ska Arvidsjaurs kommun klara av att förbättra skolan, frågar skribenten som anser att den nuvarande skolledningen bör bytas ut. Arvidsjaurs kommun svarar.

Hur ska kommunen förbättra skolan i Arvidsjaur, frågar skribenten Foto: JESSICA GOW / TT.

Hur ska kommunen förbättra skolan i Arvidsjaur, frågar skribenten Foto: JESSICA GOW / TT.

Foto: Foto: JESSICA GOW / TT.

Not Found2016-06-13 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Arvidsjaur har bestämt att de ska göra en grundlig genomlysning av hela grundskoleverksamheten under höstterminen 2016.

Läsåret 2014/15 hade 33 procent av eleverna i åk 9 inte uppnått kunskapskraven i alla ämnen. Borde inte skolchefen och barn- och utbildningsnämndens ordförande ha gjort en grundlig genomlysning redan hösten 2105? Istället har de förnekat att problem finns trots att siffrorna tydligt visar något annat.

Mitt barn är i behov av särskilt stöd och har blivit utan stöd många gånger på grund av att lärarna helt enkelt inte vet hur de ska göra. Jag har bett rektorerna, skolchefen och nämndens ordförande om att lärarna ska få utbildning för att kunna hjälpa elever med olika sorters stödbehov men inte fått något gehör överhuvudtaget.

Trots att jag vid upprepade tillfällen bevisat för dem att stödet brister så har de, istället för att lyssna på mig, valt att håna och ignorera mig. Mitt barn har uppnått kunskapskraven i alla ämnen tack vare mitt engagemang.

Att gå ner i arbetstid och plugga på kvällar och helger med mitt barn var min lösning för att hjälpa mitt barn. Alla föräldrar har kanske inte samma möjlighet, vad händer med deras barn?

Hur ska Arvidsjaurs kommun klara av att förbättra skolan? Med nuvarande skolledning är detta omöjligt. För alla barns skull måste skolledningen avgå omgående.

En mycket orolig förälder

Svar direkt

Alla barn har rätt till stöd och hjälp i skolan. Elever ska utifrån genomförda utredningar få insatser för att kunna nå målen. Där är skollagen tydlig. Dock är det skolan som beslutar om hur stödet ska utformas, helst förstås tillsammans med vårdnadshavarna.

Vt 2015 var det 12 elever i åk 9 som inte klarade målen. Det är förstås oacceptabelt. Anledningarna till det är många. Det handlar bla. om elever som bara gått några år i svensk skola, elever som till följd av sociala problem inte varit på skolan, och elever som av olika skäl tappat ork och motivation. Det är inget försvar men en förklaring till skolans misslyckanden. Det fråntar inte skolan dess ansvar. Kraven på skolan är högt ställda och ska vara det. Det är alla elevers rätt att nå målen.

Skolan arbetar utifrån ett systematiskt kvalitetsarbete (SKA). Det innebär bla. att från Förskoleklass och uppåt ska barnens kunskaper mätas och kontrolleras. Alla barn ska få så tidiga insatser som möjligt. Kvalitetsarbetet ska vara systematiskt så att arbetet ska kunna följas upp. Rektorerna har ansvar över sina enheter och beslutar om hur arbetet ska organiseras för att nå målen. Nämnden får löpande redovisning om hur arbetet går och om måluppfyllelse.

Nämnden gjorde förstås en genomlysning av resultatet även i fjol. Vi fann då inte behov av särskilda åtgärder, förutom det som verksamheten redan gjort och planerade att göra. Nämnden har aldrig förnekat att vi tycker att resultatet är otillfredsställande. Tvärtom är skolans mål det som ligger högst på vår agenda.

I Skollagen framgår hur lärare, vårdnadshavare och elev ska agera om det befaras att eleven inte kommer att nå kunskapsmålen. Behovet av särskilt stöd ska utredas och ett åtgärdsprogram upprättas.

Om en vårdnadshavare inte är nöjd med skolans hantering av klagomål eller insatsernas utformning så finns möjlighet att anmäla till Skolinspektionen. Den som är intresserad kan ta del av Skolinspektionens beslut i anmälda ärenden på skolinspektionen.se. Arvidsjaur har de senaste åren inte fått något föreläggande. Det är positivt och visar att kommunens skolor vidtar rätt åtgärder och följer lagarna.

Min uppmaning till insändarskribenten är att göra en anmälan till skolinspektionen för att få en rättvis prövning.

Till sist vill jag ge en stor eloge till dig som på ett förtjänstfullt sätt hjälpt och stöttat dit barn att nå ett bra resultat. Föräldrar har en mycket stor del i hur eleverna klarar sin skolgång. Precis som du skriver så har inte alla föräldrar möjlighet att hjälpa. Där har skolan ett särskilt ansvar att kompensera. Det kompensatoriska uppdraget är oerhört viktigt och där behöver vi bli bättre.

Britt-Inger Hedman,Ordförande, Barn- och utbildningsnämnden, Arvidsjaur

En kortare version av svaret har publicerats i Norrans pappersupplaga.

undefined
Hur ska kommunen förbättra skolan i Arvidsjaur, frågar skribenten Foto: JESSICA GOW / TT.