Intressegrupp svarar

I Norran, pappersupplagan, har en kortare version av insändaren publicerats.

Illustration: Annika Eriksson

Illustration: Annika Eriksson

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-02-09 02:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 2 februari ställde signaturen LIN frågor till förespråkare för en folkomröstning om centrumbron.

Nedan följer våra svar på några av frågorna till insändaren "Tolv frågor om bron" vi prioriterar att svara på några frågor.

1 ) Finns inte redan ett demokratiskt fattat beslut om att centrumbron ska börja byggas med start före valet 2014?

Svar: Som vi uppfattade valet 2010 handlade detta inte enbart om denna sakfråga. Att därför använda valresultatet med argument att alla som röstade på (S) därmed varit för att bron skulle byggas tror vi är att förenkla den lokala demokratins vilja. Dessutom var frågetecknen ännu större vid valet 2010 om vad bygget av bron skulle kosta och vem som skulle finansiera detta. Så svaret på frågan är – Nej, det finns inte ett beslut där kommuninvånarna röstat i denna fråga, som exempelvis skulle kunna vara: Ska Skellefteå kommun bygga den föreslagna Centrumbron? Ja / Nej.

2) Om det nu är beslutat, varför ska man då ha en folkomröstning?

Svar: Folkinitiativ kan genomföras med stöd av Kommunallagen (KL) kap 5 Ѓ 23 och 34, detta är en relativt ny demokratisk rättighet och en möjlighet att påverka kommunpolitiska beslut mellan valen.

3) Är det inte meningslöst att folkomrösta om ett projekt som redan projekterats, upphandlats och där byggnationen vid valet 2014 är i full gång?

Svar: Nu är inte situationen sådan i fallet med Centrumbron, där bland annat undersökningar och totala kostnadsberäkningar saknas. Detta skulle vi vilja se att både beslutsfattare och kommunmedborgare fick ta del av innan man genomför en investering i denna storlek.

En folkomröstning ger även möjlighet för beslutsfattare att få stöd och förankring hos väljarna i beslutet att bygga eller inte bygga Centrumbron. Detta leder till en ökad medborgardialog.

4) Vad får skattebetalarna betala för en folkomröstning av detta slag?

Svar: Kostnaderna för en folkomröstning kan hållas nere om den genomförs i samband med till exempel ett kommunval. Vår åsikt är att beslutsfattarna bör lyssna på en stark opinion och låta kommuninvånarna vara delaktiga i stora beslut som detta, detta kan göras genom enklare och billigare rådfrågande folkomröstningar. Kostnaden för demokrati i form av en folkomröstning är liten i jämförelse med att bygga en bro.

5) Kan man egentligen folkomrösta om infrastrukturprojekt som ska användas i 100 år eller mer?

Svar: Ja. Stora investeringar ska göras med stor eftertanke, där kortsiktiga egenintressen inte ska styra. I detta fall handlar det om att pengarna en Centrumbro skulle kosta (180-400miljoner?) istället skulle kunna användas till andra investeringar som vi anser mer utvecklande för Skellefteå som stad.

6) Har verkligen alla röstberättigade den insikt som behövs för att bedöma investeringar av den här storleken och som handlar om stadens och samhällets utveckling under mer än 100 år?

Svar: Vi anser att alla bör få möjlighet att ta del av beslutsunderlag för att kunna sätta sig in denna fråga och fatta ett väl underbyggt beslut, detta gäller såväl kommuninvånare som beslutsfattare.

7) Är det inte i stället den kortsiktiga egennyttan som tar över? Vad har jag för nytta av bron nu eller några år framöver? Vilka olägenheter får jag av bron?

Svar: I val röstar alla nog mer eller mindre i eget intresse, en del demokratins grund är att var och en ska få möjlighet att säga vad man tycker i specifika frågor. I sakfrågor hoppas vi därför att man har väl underbyggda argument för sitt val.

- Resterande frågeställningar väljer vi att inte besvara eftersom vi anser att man inte har fått möjlighet att ta del av information och beslutsunderlag som stärker eller motsäger dessa. Självklart ger en till bro över älven ett till alternativ och möjligheter att förändra infrastrukturen i staden, annars skulle inte frågan drivas. Vi är heller inte emot att en till bro byggs över älven.

Vår ståndpunkt i frågorna 8-12 framkommer i svaren på fråga 1-3.

Lina Barrebo

Intressegruppen Centrumbron




Andreas Philipsson


Nätverket skelleftea.nu

undefined
Illustration: Annika Eriksson

Intressegrupp - Centrumbron i Skellefteå- har bildats för att skapa en diskussion och därmed öka medvetenheten hos allmänheten och beslutsfattare om det planerade förslaget att bygga en centrumbro.

Gruppen består av ett antal frivilliga och partipolitiskt obundna privatpersoner

Gruppens mål är att en folkomröstning om centrumbron hålls.

Läs mer om