Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna storsatsar på kyrkovalet. Som parti ställer även Centerpartiet upp, medan övriga partier inte gör det av respekt för Svenska kyrkan som trossamfund och det faktum att kyrkan skildes från staten vid millennieskiftet.
Jag menar att Socialdemokraterna som parti aldrig haft något intresse för Svenska kyrkans tro och andliga verksamhet, vilket bekräftas av att dess kyrkopolitiska valprogram är nästan identiskt med partiprogrammet.
Partiet motiverar sitt engagemang i kyrkovalet med att man försöker stoppa Sverigedemokraterna, ett parti som i princip bara vill bryta den totala S-dominansen i Svenska kyrkans ledning.
Om Socialdemokraterna skulle dra sig ur kyrkovalet skulle sannolikt både SD och Centern också dra sig ur. Prästen Annika Borg skriver i en analys att Sverigedemokraterna inte hade fått något inflytande om Socialdemokraterna vid skilsmässan deklarerat att partiet inte längre ska engagera sig i kyrkans inre angelägenheter. Partiet bidrar alltså till att SD får ett oproportionerligt stort utrymme i kyrkovalet.
Alla medlemmar ska naturligtvis ha rösträtt i kyrkovalet, men jag menar att det borde vara självklart att den som ska väljas in i kyrkans styrande organ fullt ut ska dela kyrkans tro och bekännelse och delta aktivt i kyrkans gudstjänster och övrig verksamhet.
Hur skulle det se ut om en aktiv socialdemokrat löste medlemsavgift hos Moderaterna och med hänvisning till medlemskapet i partiet kandiderar till en plats i styrelsen, med det enda syftet att försöka ändra på moderaternas politik?
Jag skulle vilja vädja till Socialdemokraterna i Skellefteå att dra sig ur det lokala kyrkovalet, som man gjort på andra håll i landet.
Svenska Kyrkans uppdrag är att presentera evangeliet om Jesus Kristus för människorna och ska inte vara någon arena för politiska budskap.
Roger Hammarsten, Ursviken