Vi är ett gäng anställda på en av Skellefteå kommuns förskolor som ledsnat på kommunens parkeringspolicy.
Alla parkeringsplatser, även de utan motorvärmarstolpe, är avgiftsbelagda och bevakas av kommunens parkeringsvakter.
Finns det något annat företag som bötfäller sina egna anställda på företagsparkeringen? Ett företag med den policyn skulle nog inte få behålla sina anställda speciellt länge.
Extra besvärlig blir denna regel på vintern för den som inte är beredd att betala för en parkeringsplats. Som anställd är man då hänvisad att parkera på vägen.
I kvarteret där vår förskola finns är det väldigt dåligt skottat, parkerade bilar ställer till det för både grannar och passerande bilar.
Vid kontakt med parkeringsavdelningen fick vi rådet att parkera i ett annat kvarter. Kallas detta för god personalvård?
Irriterade kommunanställda
Svar direkt
Tekniska nämnden har genom tekniska kontoret sedan 1983 ansvarat för personalparkeringen för alla kommunanställda på uppdrag av kommunfullmäktige.
Syftet med det är att alla 3 000 p-platser på 500 arbetsplatser runt om i kommunen skall nyttjas så effektivt som möjligt genom att p-platserna har ett så kallat rullande system, det vill säga inga fasta platser för någon person.
Anledningen till att övervakningen sker är att säkra att de som betalar avgiften har möjlighet att parkera. Om inte övervakningen finns vet vi av erfarenhet att det är många som passar på att parkera på kommunens arbetsparkeringar, vilket innebär att de som betalat avgiften inte ges möjlighet att parkera.
Som upplysning kan även nämnas att om arbetsgivaren håller med fri parkering eller garageplats vid arbetsplatsen innebär det i många fall att de anställda har en skattepliktige förmån.
Gratis parkering motverkar kommunens ambition att öka arbetsresor med cykel och buss, som ett miljövänligare och hälsofrämjande alternativ till bilen, för korta resor och för de som har den möjligheten.
Att återkommande parkera på gatan vid sin arbetsplats där parkering är tillåten hela dagar är inte lämpligt speciellt under vinterhalvåret eftersom det hindrar snöröjningen samt även hindrar framkomligheten på gatan när snömängderna reducerar utrymmet inom gatuområdet.
Det är inte aktuellt att utöka skottningen för att skapa parkering på bostadsgator.
Lars Höjetun, Chef, Trafiksektionen,Tekniska kontoret
Ola Burström, Ordförande, Tekniska nämnden