Någon gång på 1950- eller 1960-talet, innan nya E 4 bron byggdes, kom det fram ett förslag på att bygga en bro från Karlgård till det nuvarande vattenverket.
Det blev ingen bro då, men förslaget har sedan dess aktualiserats ett flertal gånger - och varje gång avfärdats.
Senaste frågan behandlades fick kommuninvånare rösta om de ville ha denna bro, vilket de inte ville. Socialdemokraterna lovade då att följa resultatet av omröstningen.
Tre av varandra oberoende experter bjöds sedan in för att lämna förslag på hur centrala Skellefteå kan utformas och det enda som dessa hade gemensamt var att de alla ansåg att denna bro ej var någon bra idé.
Trots detta börjar Socialdemokraterna redan nu prata om att vi måste bygga denna bro. Är det verkligen så att partiets ledning har större kompetens än tre ledande konsultbyråer i stadsplanering?
Är ett löfte och ett demokratiskt beslut så otroligt lite värt?
Och man påstår även att Trafikverket kräver denna bro. Detta påstående fanns även före folkomröstningen. Trafikverket sa då att centrumbron var Skellefteå kommuns angelägenhet. Varför skulle de nu ha synpunkter på denna bro?
Troligtvis har ingen kontakt tagits med Trafikverket sedan folkomröstningen, trots att man sa att en flytt av E 4 skulle vara prio 1.
Det är bara sorgligt att man låter prestige gå före demokrati och klokhet, det är inte konstigt att utvecklingen i Skellefteå avstannat.
Jörgen Eriksson
Skellefteå
Socialdemokraterna i Skellefteå förespråkade en ny bro i centrala Skellefteå inför folkomröstningen. Att vi fortfarande anser att en ny bro är nödvändig kan därför inte vara förvånande i sammanhanget.
Det vi, som parti, sa var att vi skulle respektera valresultatet och avbryta projekteringsarbetet av en ny bro. Detta är gjort och i dagsläget finns inga beslut om annat.
De förslag som de tre konsultbyråerna tog fram håller just nu på att bearbetas för att se ifall de kan implementeras i den övriga stadsplaneringen.
Samhällsplanering borde inte vara föremål för politiska skiljaktigheter, som just en ny centrumbro kom att bli för snart 50 år sedan.
Skellefteå är nu i en mycket positiv utvecklingsfas där många aktörer påbörjat investeringar i linje med vår utvecklingsstrategi 2030. Där har vi som beslutsfattare ansvar för ett modernt och attraktivt centrum som måste vara tillgängligt för alla invånare.
Att kunna gå, cykla, åka kollektivt, men också färdas med bil som är viktigt ur kommunens geografiska storlek. Därför vore det förmätet att avskriva en ny bro för framtiden.
Skellefteå växer och nödvändigheten av fungerande kommunikationer mellan norra och södra sidan av älven kommer att vara avgörande för ett växande Skellefteå.
Daniel Ådin, vice ordförande för Socialdemokraterna Skellefteå
Lorents Burman(S), kommunalråd.