Landstingspolitiker över hela Sverige har beslutat att från och med 2019 sätta punkt för hyrläkarna, men beslutet har redan omformulerats - man ska minska hyrläkarberoendet inför 2019.
Primärvården åläggs att genomföra beslutet och då får man helt enkelt minska på antalet hyrläkare , även om man inte har fast anställda läkare som uppväger bortfallet i bemanningen.
Vad blir resultatet? Lika många patienter söker vård men kan ej ges läkartid, eftersom läkarbemanningen minskats och det därför ej finns läkartider att erbjuda.
Prioritering av vilka patienter som ska få vård läggs på personalen. Ingen riktlinje från politiker om vårdnivå som kan/ska erbjudas. Ingen information till befolkningen om varför primärvården ej kan tillgodose de förväntningar och behov som patienten/medborgaren har.
Följden av beslutet att minska antalet hyrläkare och dess konsekvenser läggs på den vårdpersonal som möter patienten och som i många fall får göra bedömningar som läkare borde göra.
Detta leder till ökad stress, försämrad arbetsmiljö, liksom försämrad patientsäkerhet och sämre kontinuitet då uppföljning ej kan fullföljas.
Vill politikerna få ett slut på hyrläkarsystemet så kan man inte inbilla sig att läkare frivilligt ska avstå de privilegier som systemet erbjuder.
Enda sättet att få bukt med bemanningsföretag inom skattefinansierad verksamhet är ett förbud.
Detta utifrån det uppdrag och det ansvar politiker har, bland annat om en likvärdig vård till hela Sveriges befolkning, och att skatteintäkterna ska användas ansvarsfullt. Behövs ändrad lagstiftning för detta så är det politikens möjlighet.
När läkare ingår i den fasta personalbemanningen kan verksamheten få möjlighet att arbeta med arbetsmiljö och arbetsvillkor för alla vårdyrken, inklusive läkarnas.
I dag är det hyrläkarnas arbetsvillkor som styr övriga vårdyrkens arbetsmiljö, med politikernas välsignelse.
Politiker - ta ansvar!
..................
Sparkrav: 70 miljoner kronor mindre på hyrpersonal- ”inga kostnader kommer att godkännas”Satsa på en reform som gör verklig skillnad