Hur ställer sig de borgerliga till nedmonteringen av skolan?

Not Found2016-12-21 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändare. Jag ställer mig verkligen frågande till centraliseringen av skolor och f örslaget att lägga ner mindre skolor. Ett av motiven är att spara pengar genom att slippa ifrån lokalhyra. De tre alternativen kostar mellan 93 - 206 miljoner kronor.

Om man antar att dagens lokalhyror inte är med i kostnaden så har kommunen räknat fel. Lokalhyran för kommunen kvarstår såvida man inte river skolorna. Alternativ 4 är att behålla skolorna. Den kostnaden redovisas ej. Varför?

Förslagen går stick i stäv med kommunens mål att bli 80000 innevånare år 2030. De styrande Socialdemokraterna kan väl inte vara så korttänkta de tror att barnfamiljer vill flytta till områden som saknar skolor.

Och för de kvarvarande, pensionärer, minskar värdet på deras bostad. Ingen vill flytta till ett avfolkningsområde. Det saknas en total konsekvensanalys av vad som kan hända om något av förslagen genomförs.

Vill kommunen spara pengar så kan den:

* Inte återanställa efter pensionsavgångar utan internrekrytera vid behov. Skellefteå har mer än 2 000 fler anställda än Luleå omräknat till samma invånarantal. På sikt skulle man spara en miljard kronor.

* Skrota kulturhuset och de åtgärder det kräver och spara en miljard kronor. De politiker som inte förstått att kulturhuset är en katastrof för kommunens ekonomi skulle behöva gå en grundkurs i matematik.

Hur ställer sig de fyra borgerliga partierna till nedmonteringen av skolväsendet?

Trebner

Svar direkt

Vi i Treklövern i Skellefteå vill inte nedmontera skolväsendet. Skellefteå ska ha en skola i toppklass i hela kommunen, och det behövs nya arbetssätt och mer resurser till skolan för att uppnå detta.

I vår budget för 2017 föreslog vi 25 miljoner kronor i extra tillskott årligen till skolan och vi tänker fortsatt satsa på att skolan får ökade resurser även framöver.

Vi tror inte att centralisering och nedläggning av mindre skolor automatiskt ger en skola i toppklass och sparar pengar.

Kvalitet på undervisning och lärares möjligheter att vara lärare är en viktig del, trygghet och närhet en annan.

Innan det fattas beslut om eventuella förändringar behöver därför noggranna konsekvensanalyser genomföras.

Johan Söderberg, Tf Oppositionsråd Moderaterna

Carina Sundbom, Gruppledare Centerpartiet

Charlotta Enqvist, Gruppledare Kristdemokraterna

*************************

Grundskolans tjänstepersoner har presenterat en utredning om förändringar av skolstrukturen från Skelleftehamn och in till stan. Liberalerna delar vissa av principerna bakom utredningens förslag.

I lärarbristens spår är det viktigt att alla barn får undervisning av behöriga lärare i de på riksnivå fastställda stadierna.

För att undvika parallellsamhällen behöver ungdomar med olika social bakgrund gå skola tillsammans.

Kommunen borde minska på lokalkostnader för att kunna satsa mer på själva undervisningen. Barnens bästa och rätt till skola och likvärdiga livschanser är centralt.

Men är förslagen som lagts de bästa lösningarna? Riskerar omflyttningar och ombyggnationer i stället att tränga undanresurser som behövs för undervisningen?

Under den närmsta tiden ska vi noga pröva varje del av denna utredning och efter det kommer vi att ta ställning.

Skellefteåborna är varmt välkomna med sina synpunkter. Hör av er direkt till oss, via tidningen eller i sociala medier.

Andreas Westerberg(L), Gruppledare

Gun Westin(L), För- och grundskolenämnden

Lars Åhman(L), För - och grundskolenämnden

Så föreslås skolor läggas ner i Ursviken, Skelleftehamn, StackgrönnanUpprop startat för att rädda skolorSå säger elever om att högstadiet kan flyttas till stanSmå skolor bidrar också till befolkningsmålet