Vi har i Sverige ett antal grundfundament som hela vårt samhälle vilar på, som folk i generationer kämpat och dött för. Rättigheter som vi ser som självklara och som vi tar för givna. Det som vi sammantaget kallar för demokrati.
Det finns diktaturer, där folk inte har något att säga till om, där valen är riggade eller där man struntar i valresultatet.
Där hålls ej sanningen helig, lögner och falsk information används mot folket för att motivera beslut och agerande som enbart gynnar de ledande få.
Man kan tycka att det bara handlar om en bro, men det handlar inte alls om en bro. För endast tre år sedan hölls en demokratisk folkomröstning om denna centrumbro.
Alla hade möjlighet att rösta och löften gavs från alla partier före valet att om valdeltagande blev tillräckligt så skulle resultatet följas, vilket det blev. I denna folkomröstning blev det ett klar nej för denna bro och Socialdemokraterna lovade att följa detta utslag och kommunalrådet Lorents Burman (S) sa att brofrågan var död.
Inte långt efter dömde tre oberoende experter ut centrumbro som dålig trafiklösning.
Nu har Socialdemokratern i Skellefteå bestämt sig för att, precis som i den Nordkoreansk diktarturen, att strunta i löften, strunta i folkets vilja och strunta i experternas utlåtande.
Partiet spottar med detta alla demokratikämpar i ansiktet världen över och visar att det är meningslöst för att vanligt folk ska engagera sig, att diktatur råder i Skellefteå och jag skäms för att ledarna för denna kommun tar så lätt på en rättighet som så många har dött för.
Jag tycker att ni inte har att kalla er socialdemokrater och ni som fattat detta beslut borde skämmas. Ni rättfärdigar diktaturer som Nordkorea eftersom ert handlande är precis i linje med deras. Demokrati är praktiskt när man vill komma till makten, men en diktatur är vad man vill ha när man har makten, eller hur Lorents Burman?
Insändarsvar: Förändrade förutsättningar kräver nya beslut
Det är nu tre år sedan den rådgivande folkomröstningen ägde rum. Då valde kommunfullmäktige att följa valresultatet och avbryta planeringen av en centrumbro. Om vi inte hade avbrutit allt det arbete som pågick med bron så skulle den enligt tidsplan redan ha varit byggd och i drift för gång, cykel och biltrafik.
Men utvecklingen av investerare och etableringar har gått fort de tre senaste åren. Mycket fortare än vad många hade kunnat förutspå.
Alla utredningar genom åren har resulterat i ett möjligt förslag, att broläget ligger i Södra Lasarettsvägens förlängning.
Att fatta politiska beslut är viktigt när framtiden nu för Skellefteå kommun är så positiv.
Lorents Burman (S) och Maria Marklund (S), kommunalråd, Skellefteå kommun
Jörgen Eriksson, Skellefteå