Hur länge ska vi fortsätta att göda storstäderna?

Foto: Pär Lindström Foto: Pär Lindström.

Foto: Pär Lindström Foto: Pär Lindström.

Foto: Foto: Pär Lindström.

Not Found2017-02-27 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerbottensteatern sätter upp en teaterpjäs där handlingen fokuseras kring en statskupp där Norrland frigör sig från resten av Sverige.

Det kanske låter utopiskt, men fler och fler röster hörs som kräver nya förutsättningar för den del av Sverige som förmodligen bidrar mest till statskassan. Och Norrland tiger och betalar. Kanske är det just det som Kindberg Batra syftade på en gång i tiden med uttalandet att Stockholmare är smartare än lantisar?

För att visa vad jag menar har jag använt Skellefteå kommun för att räkna på hur mycket pengar som går ut till staten, och hur mycket som kommer in från staten. Med alla löneskatter, punktskatter (bensin, el, alkohol med mera), företagaravgifter och moms så blir det i runda slängar fyra till fem miljarder kronor.

Tillbaka till kommunen via försäkringskassa, arbetsförmedling, universitet, infrastruktur och annat, kanske det blir en halv miljard. Nettoutflödet är alltså mer än tre miljarder varje år.

Vinnare är de kommuner som har gott om statliga jobb, särskilt storstäderna, som inte bara får köpstarka medborgare, men framför allt så betalar de kommunalskatt i sin hemkommun. Plötsligt är de statliga pengarna överförda till den kommunala sektorn, och vi i Norrland ser inte röken av dem.

Det här har pågått mer eller mindre sedan Gustaf Vasas tid, med acceleration de senaste hundra åren, i och med vattenkraftsutbyggnaden. Hur länge ska vi fortsätta att göda framför allt storstäderna?

Jag ställer frågan framför allt till våra folkvalda politiker som sitter i riksdagen, Isak From, Norsjö (S) och Veronica Lindholm, Kusmark (S). Vad gör ni för att förbättra balansen mellan in- och utgående pengar?

Till att börja med kunde vi ju få 25 procent av skattepengarna från vattenkraften. Det skulle ge i runda slängar en kvarts miljard per år. Tänk vad mycket bra saker vi skulle kunna göra för de pengarna!

Är det inte dags att sätta ner foten?

Hans Wirstam,Boliden

Svar direkt

Till att börja med vill vi tacka för insändaren, vi ska försöka ge en bredare bild i denna mycket komplexa fråga.

Sverige är ett litet land i värden, tron att Skellefteå eller Norra Sverige skulle klara sig själva är en utopi. Vi måste ha ett Sverige som håller ihop och inte fortsätter att slitas isär. Det var därför Socialdemokraterna stred i opposition och nu med väljarnas hjälp tagit över regeringsmakten.

Sedan regeringsövertagandet har vår regering satsat över 17 miljarder kronor i generella stöd till våra kommuner och landsting. Skatteutjämningssystemet ger från välbeställda till behövande, det betyder för Skellefteå ett plus på cirka 800 miljonerkronor.

Räkna sedan på vården, som till viss del bekostas av staten. Bara nämnda alkoholens samhällskostnader beräknas till 45 miljarder kronor per år. Därutöver statlig finansiering av utbildning, arbetsomställning, vägar, flygplatser, järnvägar (till exempel påbörjade Norrbotniabanan).

Siffran att bara en halv miljard kronor går tillbaka hittar vi inget belägg för. För att Sverige ska fungera har vi många myndigheter, 337 stycken, och flera är lokaliserade i Skellefteå. Det betalar skattebetalarna för.

Men regeringen ser en sned fördelning och har därför startat ett viktigt arbete med utstationera statliga jobb. För att Skelleftebaserade företag ska fungera måste Sveriges infrastruktur fungera, handelsavtal och ambassader finnas. För att vår suveränitet och trygghet ska fungera har vi försvar och polis, som vi betalar gemensamt för.

Norra Sverige har i dag en lägre beskattning på el. Den straffskatt på vattenkraften som tidigare regering med ledning av Maud Olofsson beslutade, tas nu bort. Det ger Skellefteå fullt genomfört flera hundra miljoner kronor.

För att hålla ihop Sverige tror vi på devisen; från var och en efter förmåga, till var och en efter behov, det är den svenska modellen.

Isak From, riksdagsledamot (S), Norsjö

Veronica Lindholm, riksdagsledamot (S), Skellefteå

undefined
Foto: Pär Lindström Foto: Pär Lindström.