Med anledning av Region Västerbottens val av kulturstipendiater för 2017 vill jag ifrågasätta om kulturen verkligen är ämnad för alla och i hela länet?!
Till att börja med är alla stipendiater väl etablerade med full möjlighet att själva leva på vad de gör och har kontaktnät och uppdrag både i Sverige och utomlands. Hur ger ett stipendium till dessa en utveckling av kulturen i Västerbotten och Skellefteå? Drar den verkligen in fler människor i att utöva kultur?
Jag trodde i min enfald att stipendier som inte var hedersutmärkelser gärna fick gå till människor med ett brinnande engagemang och på uppgång inom sitt område för att ytterligare sporra och hjälpa lovande talanger eller nyskapade idéer.
Icke! Tycker tydligen Region Västerbotten.
Region Västerbotten förresten... Visst är det märkligt att region Västerbotten bara består av Umeå med omnejd när det verkligen gäller?
"Vid fördelning av stipendierna eftersträvas en jämn fördelning över tid vad gäller aspekter som kön, ålder, etnicitet och geografisk fördelning över länet."
Region Umeå kanske vore ett mer passande namn då samtliga stipendiater utom en bor i Umeå med direkt omnejd, är i medelåldern och svenskar födda i länet?
/Anonym
SVAR DIREKT
Region Västerbotten fördelar årligen kultur- och bildkonststipendium. Utlysning för stipendierna sker i december, när ansökningstiden för 2017 var slut hade 12 ansökningar inkommit från Skellefteå, 41 från Umeå, 21 från övriga länet och 2 utanför länet.
Beredning av ansökningar sker i samråd med en sakkunniggrupp inom respektive konstområde. Aspekter som geografisk spridning, kön och ålder tas noggrant i beaktning i enlighet med Region Västerbottens stadgar och reglemente för fördelning av stipendier. Vid urval är också den konstnärliga kvalitén, i enlighet med den regionala kulturplanen 2016-2019, en vägledande bedömningsgrund.
Detta gör att det från år till år kan se olika ut vad gäller fördelning mellan geografisk hemvist, kön, och ålder. I beredningen tas även hänsyn till tidigare års fördelning mot bakgrund av ovanstående.
När sakkunniggrupperna hanterat ansökningarna påbörjas den politiska beredningen. Förslagen bereds först i Region Västerbottens kulturberedning, vidare via Region Västerbottens arbetsutskott, för att slutligen beslutas i Förbundsstyrelsen. Sammantaget i dessa politiska instanser finns representanter från samtliga av länets kommuner.
Insatser som rör talangutveckling prioriteras bland annat genom de regionala kulturkonsulenterna, där filmen särskilt satsar på talangutveckling av filmare.
Vidare fördelas bidrag till ungas kulturutövande och nyskapande insatser i syfte att främja en återväxt av kulturutövare och där breddat deltagande inom kulturområdet är en prioritet.
Ingela Gotthardsson, Regionkulturchef
Region Västerbotten