Om två pensionärer födda någon gång mellan 1938 och 1953 väljer att gifta sig, i stället för att vara sambo, kommer pensionen direkt att sänkas.
Detta borde någon myndighet tydligt informera pensionärer i aktuell åldersgrupp innan man gifter sig.
I ett dagsfärskt exempel, där den ena parten är född på 1940-talet och den andra 1950-talet, med redan låga pensioner, sänktes den sammanlagda pensionen med 3 144 kronor per år efter skatt.
Pensionsmyndigheten har vid samtal förklarat och försökt motivera sänkningen med att det blir billigare när man som gifta delar boendekostnad mm på två.
Men man har ju samma kostnader vare sig man är sambo eller gift. Vari ligger då skillnaden mellan att vara sammanboende och att vara gift?
Om samma par skulle skiljas för att återgå till tidigare pensionsbelopp krävs att de bor på olika adresser. Det är nämligen omöjligt att uppbära motsvarande pension som man hade innan giftermålet, alltså som sambo!
Ytterligare reflexioner:
I stället för att missgynna de pensionärer som väljer att gifta sig vore det väl vettigt att inte civilståndet avgör vilken pension man får uppbära. Det skulle innebära minskade utgifter för bostadstillägg samtidigt som bostadsbrist skulle minska.
Det kunde också vara ett bra tillfälle att informera om detta, och hur ni ska agera för att få till en förändring och få fler röster i kommande val, särskilt från den stora gruppen av pensionärer i Sverige.
Juridiskt sett rekommenderas ju att man gifter sig för att få bästa ekonomiska trygghet. Det är då lätt att se hur dessa två saker går stick i stäv med varandra när giftermål mellan pensionärer får de konsekvenser vi beskrivit ovan.
Fråga till makthavarna: Vad kommer ni att göra för att ändra på detta missförhållande?
Nygifta pensionärer
Svar direkt
Det stämmer som ni skriver att två i ett hushåll kan dela på exempelvis boendekostnad. Vi informerar bland annat på vår hemsida hur civilstånd påverkar garantipensionen.
Den inkomstrelaterade pensionen (inkomstpension och premiepension) bestäms utifrån de avgifter som betalats in och är därmed oberoende av civilstånd. Den förändras alltså inte om man gifter sig, är sambo eller bor själv.
Däremot påverkas garantipensionen. Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen som är till för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet.
Garantipensionen finansieras genom stadsbudgeten. Regelverket idag innebär att om du är gift så får du en lägre garantipension än om du är ogift.
Med gift menas också om du är sambo med någon du tidigare varit gift med eller har eller har haft barn tillsammans med.
Med ogift menas också om du inte längre bor permanent tillsammans med din make/maka eller med någon du har eller har haft barn tillsammans med. Det innebär att sambos som inte har barn tillsammans räknas som ogift i detta fall.
Regelverken kring hur ogift respektive gift påverkar nivån på garantipension skiljer sig åt beroende på om du är född före eller efter 1954, dock är grundprincipen likvärdig.
Lars Pettersson, pensionsexpert, Pensionsmyndigheten