Fyra år utan åtgärd

En björk på fel ställe kan vara väldigt irriterande.

En björk på fel ställe kan vara väldigt irriterande.

Foto: Foto: Arkivbild

Not Found2018-07-21 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
En björk på fel ställe kan vara väldigt irriterande.

Kommunen har en björk vars grenar är inne i mina gårdsträd. Orsaken till detta är att björken planterats för nära min tomtgräns. September 2014 var jag i kontakt med ansvarig i kommunen för gator och parker om detta problem. Ingenting har hänt, förutom att grenarna har växt längre in i mina gårdsträd.

2018-05-02 sände jag ett mejl till kommunen som svarade med mejl 2018-05-07 att det blir ingen åtgärd från kommunen.

2018-05-14 har jag pratat med kommunens ansvarige i telefon. Han har fortsatt en negativ inställning i ärendet. Han skulle lämna ärendet till Anna Hagen-Thorn, stadsträdgårdsmästare. Efter att jag mejlat igen till kommunen, kontaktar hon mig per telefon och meddelar att det inte finns tid att på plats se hur det ser ut. Det har gått fyra år sedan problemet påpekades. En annan faktor var att det blir för dyrt att åka 4-5 km för detta ärende. Kommunen är fattig.

Jag upplever att kommunens handlingssätt är diskriminerande. Kommunen tar hellre strid än att på ett enkelt sätt lösa problemet. Jordabalken reglerar vad som gäller när träd skadar grannens gårdsträd. Ska det behövas juridiska åtgärder?

Rune

SVAR DIREKT:

Kommunen har en tydlig policy när det kommer till borttagning av träd och informationen finns att läsa på www.skelleftea.se/tradfallning

När det kommer till borttagning av planterade parkträd på gatu- och parkmark är policyn restriktiv. Normalt tar vi inte bort de träd som en gång i tiden var planterade just för att skapa trevligare och grönare miljö i våra städer.

Träd i staden är viktiga och uppfyller många funktioner. De påverkar mikroklimatet i städer, fördröjer regnvattnet, hjälper mot översvämningar, filtrerar skadliga partiklar i luften och förbättrar luftkvalitén. Det går snabbt att fälla ett träd, men det tar många år för att träd att växa upp. Därför är vi, och många av våra invånare, rädda om våra träd.

Ibland är man tvungen att ta bort träd på grund av ombyggnationer, sjukdom och ålder, eller när de utgör en skaderisk för person eller egendom (akut trädfällning).

När trädfällning bedöms som akut gör vi det omgående. Annars gör vi trädfällningar och beskärningar när det är bäst för träden och när vi har möjlighet att prioritera och göra det effektivt utifrån alla uppdrag vi har.

Vi samlar in alla önskemål (en särskild blankett finns på hemsidan) och planerar både våra besök och åtgärder.

De två björkar som avses i insändaren har vi tidigare kvistat upp utan att ta bort grövre grenar eftersom träden inte är särskilt stora. 2014 togs det ett beslut att björkarna ska bevaras.

Vid den senaste kontakten med kommunen angavs situationen som akut på grund av att björkarna skuggar och därigenom utkonkurrerar en fullvuxen rönn på privat mark.

Det ansåg vi inte vara orsak till en akut åtgärd eller trädfällning. Därför togs det ett beslut att vänta med både en ny bedömning och eventuell åtgärd till slutet av sommaren.

Anna Hagen-Thorn, verksamhetschef

Park och natur, Skellefteå kommun