Det är ständigt hög efterfrågan på män inom barnomsorgen. Endast 2,8 procent av personalen i landets kommunala förskolor är män.
Många anser att det beror på hur folk ser på vad som är ett ”manligt jobb” och ett ”kvinnligt jobb”. En man ska, enligt många, jobba i en fabrik eller på ett kontor i kostym och så vidare, samtidigt som kvinnor ska jobba inom vården.
Varför ska det behöva vara så? Barn behöver manliga förebilder också.
Till många typiskt manliga yrken som verkstadsarbetare och brandmän söks ofta kvinnliga arbetare. Varför söker vi inte lika frekvent män till kvinnodominerade yrken som till exempel förskollärare? Barnen ska också få lära sig att vi lever i ett jämställt samhälle och att män och kvinnor ska kunna göra samma uppgifter.
Könskvotering tror jag skulle kunna lösa en del av problemet och prioritera män vid anställningar och på så sätt jämna ut det, någorlunda i alla fall. Man ska självklart inte anställa män som inte är kvalificerade, utan alla som anställs ska ha tillräckligt med kompetens för att utföra jobbet på ett säkert och ansvarsfullt sätt.
De flesta förskolor är idag överbefolkade och barngrupperna är stora. Det innebär för barnen att de inte får den så viktiga uppmärksamhet de behöver i sin uppväxt.
En möjlighet skulle vara att öppna fler förskolor. Det är viktigt att sedan fortsätta och hålla fast vid könskvoteringen när man anställer personal för att jämna ut könsfördelningen.
Jag vill absolut inte ha förskolor med endast män som anställda, för då får kan problemet bli att barnen kan få för få kvinnor som förebilder.
Målet borde vara att eftersträva att lika många kvinnor som män ska vara anställda.
Fortsätt arbeta för ett mer jämställt samhälle!
Marcus Fahlgren
EK, Anderstorpsskolan