Efter att ha läst Norran den 7 maj satte enskilda fastighetsägare i Medle och Klutmark morgonkaffet i halsen. I en artikel summerades inkomna synpunkter på det nya vattenskyddsområdet och för många fastighetsägare sticker den kommunala miljöavdelningens uttalande i ögonen.
”Det finns inte en chans att vi kan ge tillstånd för berg- och jordvärme i primär zon, och då ska det inte stå i föreskrifterna heller. Det ger bara falska förhoppningar.”
I den tidigare remissrundan (2016) för vattenskyddsområdet, initierad av kommunen samhällsbyggnadskontor, ifrågasattes de stränga kraven på den miljövänliga markvärme som jord- och bergvärme utgör. Kommunen kommenterade då med följande (2016-10-20):
”Grundtanken är att det ska vara möjligt med bergvärmeanläggningar i primär skyddszon för Slindåsen om vissa villkor uppfylls, men att jordvärme inte kommer att tillåtas. För övriga delar av primär zon i VSO föreslås även jordvärme vara möjligt, dock förenat med vissa villkor. Befintliga energianläggningar regleras inte i skyddsföreskrifter .”
Samhällsbyggnad säger alltså att det ska vara möjligt att installera berg- och jordvärme bara man uppfyller vissa villkor, men att dessa villkor skulle vara omöjliga att uppnå nämner man inte.
Varför säger en avdelning på kommunen en sak och en annan avdelning något helt annat? Är det bristande intern kommunikation, nonchalans mot oss medborgare eller saknas kapacitet att driva projekt av den här storleken?
Det är många som är positiva till att framtiden för Skellefteå kommuns vattenförsörjning säkras men, precis som vi, ställer sig negativa till att det ska ske på bekostnad av några få individer som inte ges möjlighet till rimlig kompensation.
Vi i Medle Bysamfällighetsförening vill få besked av Skellefteå kommun om det bara var tomma löften som samhällsbyggnad gav eller om miljökontoret kommer att rätta sig efter samhällsbyggnads löften?
Ulf Furberg, Medle
Svar direkt
Vi förstår att det kan bli förvirrande när olika delar från samma förvaltning ger olika besked i en fråga. Vår intention har varit att vara öppna och ärliga.
Vi har försökt att vara tydliga med att den ansökan som lämnats till länsstyrelsen är ett förslag och ännu inte fastställt, samt att avdelningen vatten och avfall och avdelningen miljö och hälsa har olika roller i detta projekt även om vi tillhör samma förvaltning.
Målet med utformningen av det nya vattenskyddsområdet är att trygga en dricksvattenförsörjning av hög kvalitet till Skellefteå stad och närliggande byar och samhällen. Länsstyrelsen fastställer den slutliga utformningen av vattenskyddsområdet och dess föreskrifter, och för närvarande bearbetar de alla synpunkter som kommit in under samrådstiden.
Avdelningarna vatten och avfall (under tekniska nämnden) och miljö och hälsa (under bygg- och miljönämnden) har i detta fall olika roller.
Vatten och avfall är utförare som ansvarar för själva vattenförsörjningen samt att ta fram ett förslag till vattenskyddsområde som ska godkännas av Länsstyrelsen.
Avdelningen miljö och hälsa är, i sitt uppdrag som tillsynsmyndighet, remissinstans och har i sitt yttrande till länsstyrelsen gett sin bedömning av behovet och omfattningen av skyddsföreskrifterna inom vattenskyddsområdet.
Avdelningarna har gjort riskbedömningar i frågan om värmeanläggningar i den primära zonen utifrån sina roller. Eftersom det bygger på bedömningar finns det inget tydligt rätt eller fel.
Bedömningarna bygger på de handböcker och rättsfall som finns i ämnet samt kunskaper och erfarenheter från myndigheter och andra verksamhetsutövare.
Stefan Johansson, avdelningschef, Vatten och avfall, Skellefteå kommun
Eva Kinnvall, avdelningschef, Miljö och hälsa, Skellefteå kommun